Vad har du gjort med ”Sportnytt”, Jihde?

Humor är OK - men inte trams

SPORTBLADET

I våravslutningen av "Sportspegelns" krönika "Signerat Svanberg" summerade en stolt Albert Svanberg i söndags några av de många mejl och reaktioner som han fått under vinjettens första säsong.

Den här spalten hade i dag kunnat göra något liknande. Under veckan har mejl forsat in, mejl som undrar vad som håller på att hända med "Sportspegelns" vardagskomplement "Sportnytt".

Namnet i skottgluggen är Peter Jihde, sportspexaren som i vintras värvades från påstått pigga TV4 till påstått antikvariska SVT-sporten.

Snart i en Killingsketch nära dig...

Efter en nedtonad startperiod slog Jihde i rollen som redaktör nu till med full kraft.

Katarina Hultling avannonserade ett inslag från en olympier-träff iklädd sin gamla curlingdress - inslaget var för övrigt tramsigt redan i sig.

En annan kväll agerade Åsa Broberg brevbärare åt en Modo-spelare (Conny Strömberg) som ringt och beställt en vhs från redaktionen.

För att bara dra två exempel från en redaktion som torde uppleva en saftig släng av schizofreni.

Är cheferna på semester?

Jihdes ryck kan vara en tillfällighet. Hans chefer - som borde ha filtrerat uppslagen och sagt: "Lajbans Peter, men inte hos oss" - de kanske är på semester eller testar hotellsviter I Salt Lake City.

Men det här plötsliga försöket att spexa till den strama SVT-sporten är ganska illustrerande för en redaktion som ofta inte tycks veta var den är på väg.

Innan det här Jihde-överslaget har jag annars under flera månader slagits av att "Sportnytt" börjat hitta en bra, lite rappare ton, ofta med helt egna nyheter.

Häromdagen dök dessutom Chris Härenstam, superbegåvningen från Eurosport, upp som kommentator. Det går bevisligen att höja tempot på SVT-sporten utan att ta till krystade trix från redaktioner utan public service-åtagande.

Nilsson måste tygla Jihde mer

"Sportnytt" har höjt sig samtidigt som "Sportspegeln" går längre och längre in i sin dvala. Det finns åtskilliga teorier om hur "Sportspegeln" ska ryckas upp: ny sändningstid före TV4-sportens, kortare program, mer fokus på nyheter, mer fokus på reportage, fler studiosamtal, absolut INGA studiosamtal, ut med Bo Hansson för gott, se för satan till att behålla Bo Hansson! Alla man frågar på redaktionen verkar ha ett eget svar.

Men med ett allt alertare "Sportnytt" kändes inte storebrors krämpor längre så alarmerande. Kanske är det exakt så här SVT-sport ska skötas i en ny tid.

Nu är det bara att be till gudarna och überboss Remy Nilsson att man håller lite bättre kontroll på Peter Jihde. Gärna lite humor, vi soffpotatisar behöver överraskas ibland, men analysera först vilken rollbesättning man har på redaktionen.

De "Sportnytt" som gick i veckan hade varit lysande som scener i Killing-gängets kommande film "Spex med Plex". Nu var de bara pinsamma.

Har inte fått bekräftat om Chris Härenstam bytt till SVT-sporten eller om han vikarierar där. Men redan tanken på en vinter utan Härenstam i "Eurogoals" gör att jag börjar packa min allra största Mandarina Duck.

Förra veckans krönika antydde att det är Eurosport som visar Wimbledon-tennisen. Rätt svar ska vara Viasat Sport. Det gör tyvärr inte att turneringen känns mer engagerande.

I onsdags såg jag SVT Syd sända Landskrona-Västra Frölunda digitalt. Vet ens Peter Antoine om att superettan sänds direkt? Marita Ulvskog? Spelarnas morsor? Peter Jihde?

Lars Nylin