Kyrö anhållen av finsk polis

Längdchefen misstänks ha smugglat epo - kan dömas till 2 års fängelse

SPORTBLADET

I måndags anhölls den förre finske landslagstränaren Kari-Pekka Kyrö misstänkt för att ha smugglat dopningspreparat.

Enligt uppgifter handlar det om epo och olika tillväxthormoner.

Stämmer anklagelserna är de ett hårt slag mot de dopningsavstängda åkarna, som hela tiden hävdat att de inte sysslat med bloddopning.

Foto: urban andersson
dopningsskandalen växer Den före detta förbundskaptenen för Finlands längdherrar, Kare-Pekka Kyrö, anhölls i veckan av polis, misstänkt för att ha smugglat dopningsmedel.

Dopningsskandalen i Finland växer. I måndags morse, vid niotiden, hämtade den finska polisen den tidigare landslagstränaren Kari-Pekka Kyrö i hemmet till förhör. Några timmar senare anhölls han i Jyväskylä, misstänkt för att ha smugglat dopningspreparat.

Åklagarmyndigheten och polisen vill inte gå in på detaljer, men enligt uppgifter till tidningen Ilta Sanomat misstänks Kari-Pekka Kyrö för att ha smugglat epo och tillväxthormoner över landets gränser. Om det är till Finland, eller från Finland är oklart, men enligt polisen ska detta ha skett innan VM i Lahtis, då dopningsskandalen med de finska skidåkarna avslöjades.

Polisen beslagtog förbundets böcker

Gripandet skedde samtidigt som polisen i Helsingfors beslagtog finska skidförbundets bokföring för åren 1996-2001.

- Polisen har beslagtagit bevis, som gör att vi misstänker att smugglingen kan ha skett innan VM i Lahtis, säger biträdande chefen vid centralkriminalpolisen Kauko Aaltomaa.

I övrigt vill han inte kommentera ärendet.

Kari-Pekka Kyrö - som redan fått livstids avstängning som tränare - kommer förmodligen att släppas i dag, men misstankarna kvarstår och fälls han riskerar han upp till två års fängelse.

Även hans dator är tagen i beslag och enligt tv-kanalen MTV3 har polisen i den hittat detaljerade uppgifter om användandet av hemohes - som de finländska skidåkarna avslöjades med - och epo.

Skidåkarna nekar till anklagelserna

De sex avstängda finländska åkarna (Jari Isometsä, Janne Immonen, Mika Myllylä, Harri Kirvesniemi, Virpi Kuitonen och Milla Jauho) har hela tiden förnekat bloddopning, men erkänt användandet av hemohes sedan de blivit överbevisade.

Nyligen kom en finsk statlig utredning fram till att åkarna förmodligen också bloddopat sig. Jari Isometsä förnekade då anklagelserna i Sportbladet.

- Den där utredning ger jag inte mycket för och vad mig personligen beträffar har jag aldrig kommit i kontakt med epo eller annan bloddopning, sa han bland annat.

Den finska idrottsministern Suvi Lindén har fått hård kritik av åkarna, som hävdat att hon handlat i egen sak och att staten fått de svar den velat ha.

- Ingen rök utan eld. Det här bevisar att vi inte haft fel, säger idrottsministern Suvi Lindén, som drivit dopningsfrågan hårt, till Ilta Sanomat.

Dagarna som skakade Idrottsfinland

Patrik Thornéus