Järngänget

Här är pensionärerna som åker till Australien - för att ta VM-guld

Foto: Björn Lindahl
Sveriges medaljhopp.
SPORTBLADET

Pensionärerna ska på gruppresa till Australien.

Men inte som turister.

Utan för att bli världsmästare i friidrott.

När veteran-VM i friidrott avgjordes i Storbritannien för två år sedan vann Sverige 47 medaljer, varav 23 guld. I år satsar de svenska veteranerna på ett ännu bättre resultat.

- Jag ställer upp i fem grenar och siktar på att vinna guld i alla, även om det har kommit många bra tjejer i min klass, säger Nora Wedemo, 85.

- Det är viktigt att vinna, man kan inte bara träna utan detta är veteranelit och våra prestationer är lika starka som de i senior-VM. Man vill tävla och det är klart att man vill vinna.

Hon är en av de veteraner som träffas tre gånger i veckan under vintern och två gånger i veckan under sommaren för att träna. Gänget är mellan 65 och 90 år och alla kämpar för att förbättra sina resultat - och för att lyckas i de internationella mästerskapen.

100 meter på 22 sekunder

- Det är roligt att tävla i VM eftersom det inte finns någon klass för oss över 85 år i Sverige, men i VM är det tre-fyra stycken i alla fall, säger Eskil Bergqvist, 90.

Han springer 100 meter på 22 sekunder och i förra mästerskapet sprang segraren i 90-årsklassen på 24 sekunder, men eftersom han är ensam över 90 år i Sverige och nu gör sitt första mästerskap i den nya åldersgruppen vet han inte riktigt hur standarden är.

"Det finns en god återväxt..."

- Det är inte så många och då har man större chanser att vinna. Det kommer en kille från Göteborg till min klass snart och det finns en god återväxt, men det är klart att det kan bli ett abrupt slut i den här åldern, säger han.

Årets VM i Brisbane, Australien, är det 13:e sedan starten 1975. Över 70 nationer och 6 000 aktiva deltar vid varje mästerskap. Rekordet är från Miyazaki, Japan 1993, då över 12 100 veteraner från 78 nationer deltog.

Sverige skickar en trupp med 100 aktiva, en ganska liten trupp jämfört med tidigare år och det beror till stor del på att mästerskapet avgörs så långt bort.

Hur viktig är idrotten?

- Väldigt viktig. Man blir glad när man kommer hem efter att ha gått igenom ett par kilometer. Alla mår bra av detta rent hälsomässigt, man har inga krämpor, säger Herbert Liedtke, 85 år.

Ingen pensionärsresa

- Man äter och sover bättre, och så kramas man bättre.

Dessutom når de svenska veteranerna stora internationella framgångar. Resan till Brisbane är ingen pensionärsresa.

Truppen åker till Australien för att vinna guld.

Medaljhoppen på bilden ovan

25 000 veteraner i Sverige

Anna Carlsson