Sommarvikarien: Fotbollen ligger mig varmast om hjärtat

Sportbladet ställde 12 snabba frågor till Bosse Hansson

SPORTBLADET

Sportjournalisten Bo Hansson hörs fortfarande i tv-rutan.

67 år ung hoppar han in som sommarvikarie på tv-sporten.

Sportbladet har träffat honom och ställt frågan som måste ställas. Ska du aldrig lägga av?

Visste ni att han på fritiden gärna ägnar sig åt trav och galopp? Dessutom har han en stor frimärkssamling.

Foto: Tomas Bergman

1. Du har gått i pension men gör fortfarande inhopp som reporter på SVT-sporten. Ska du aldrig lägga av?

– Jo, det ska jag göra. Men det är några som slutat på tv-sporten och då frågade Björn Fagerlind om jag inte kunde ställa upp och jobba några veckor i sommar. Så nu är jag sommarvikarie i sammanlagt fem veckor, de tre sista veckorna i juli. Kan vara tryggt med någon som varit med i några år när det är många som har semester.

2. På tal om sommarvikariat, kommer du ihåg ditt första?

– Det måste varit på tidningen Idrottsbladet året 1956. Jag hade frilansat före, men det var det första riktiga vikariatet. Det var förmodligen mer spännande än detta.

3. Vad gör du när du inte arbetar. Som pensionär har man väl hur mycket tid som helst?

– Jag har en stor frimärkssamling som måste göras i ordning. Dessutom lägger jag ner mycket tid på trav och galopp som är två av mina stora intressen. Sen läser jag en del, mest deckare och reseskildringar.

4. Du har arbetat som sportjournalist under 45 år. Har det aldrig dykt upp några funderingar på att sluta?

– Nej, för det här yrket har varit omväxlande och utvecklande. Framförallt när man arbetar på tv, och även på tidning för den delen. I början var det så att man ibland var redaktör, nästa gång redigerare och nästa vecka reporter. Hela den tekniska utvecklingen som varit har varit helt fantastisk att få vara med om.

5. Vilket sportögonblick vill du helst glömma?

– Mitt största nederlag som journalist var 1962. Sverige skulle kvala till fotbolls-VM som skulle gå i Chile. Att åka till Sydamerika på den tiden var en stor upplevelse. Både för alla spelare, ledare och inte minst för de journalister som följde landslaget regelbundet.

– Nu blev det inget. Du kan ju gissa vilken besvikelse det var att inte få åka till Sydamerika. Jag tror att det var åtta flygbyten på den tiden för att ta sig dit.

6. Har sportjournalistiken blivit bättre än för 20 år sedan?

– Nej, alla är väl överens om att den har blivit sämre. Nu ska allting hållas så kort att det knappt finns något utrymme. Det ska inte bara vara fakta man levererar utan också upplevelser.

7. Som reporter på tv finns alltid risken att man säger fel och kommer med på en lista som kallas floskeltoppen. Hur känns det att förekomma på en sån lista?

– Det mesta som kommer med där har man inte sagt. Många gånger är det rena hörfel. När man kommenterar en fotbollsmatch själv tvättar man bort det som man sagt. Då kan det vara lätt att man säger samma sak en gång till. Ibland blir det förstås fel.

8. På alla dina resor världen över för att bevaka diverse mästerskap måste det ha inträffat något missöde. Vad är det värsta som har hänt dig på en resa?

– Något större har väl inte hänt. Men alltid när man skulle över till England och kommentera en match i Tipsextra var man lite orolig. Det var ofta dimma på flygplatsen och det hände att man fick landa i Bryssel i stället, för att sedan åka tåg eller båt. Sen kunde det vara lika stora problem när man skulle flyga hem. Då blev det till att ligga över en natt extra.

9. Vilken idrott ligger dig varmast om hjärtat?

– Det är helt klart fotbollen. Det är en helt annan dimension än de övriga idrotterna. Bandyn har jag fått en speciell relation till efter bevakningen av alla bandyfinaler. År 2000 var det 25 stycken i följd. Sen är det väldigt skoj med ishockey också.

10. Vem är Sveriges största idrottsman genom tiderna?

– Massmedialt är det nog Björn Borg. Även om boxaren Ingemar Johanssons prestation att vinna tungviktstiteln var imponerande.

11. Vad har du för planer i sommar?

– Jag ska försöka vara ledig så mycket som möjligt. Det blir några resor till Hälsingland för att hälsa på bekanta. Sen ska jag på en konferens för idrottsledare i Oslo som arrangeras av Riksidrottsförbundet.

12. Känns det inte tungt att jobba extra i juli?

– Vi får hoppas att det inte blir för vackert väder under den perioden.

Fredrik Larsson