”Nu är alla positiva till oss”

Pernilla Wiberg om landslags- bråket, sitt sista OS - och framtiden efter den alpina karriären

SPORTBLADET

Pernilla Wiberg har bestämt sig.

Hon tar med sig sin Bödvar och kliver över norska gränsen - till Sverige.

- Ja, jag kommer att träna med Sverige och tjejerna i laget har hälsat oss välkomna tillbaka.

Foto: LASSE ALLARD
BLIR BLÅGULA - PÅ HELTID Nu har Pernilla Wiberg bestämt sig - hon tar med sig pojkvännen Bödvar Bjerke och ansluter till det svenska landslaget. Bråket som för tre år sedan gjorde att hon valde att träna med det norska landslaget är glömt. Säsongens stora mål är OS - och då ska Pernilla ta två medaljer, i alla fall om allt går enligt planerna.

Norge, Sverige, Norge, Sverige" Spekulationerna om vilket landslag Pernilla Wiberg ska träna med har varit på tapeten en längre tid.

I går satte hon punkt för alla funderingar och även en tre år lång turbulens med svenska landslaget.

Hon och hennes pojkvän Bödvar Bjerke är nu med i svenskgänget igen efter flera säsonger i norska landslaget.

- För tre år sen var jag tvungen att göra ett val. Det har kostat väldigt mycket och onödig energi har gått åt. Men jag ångrar mig inte, sa Wiberg på en presskonferens på Bosön i Stockholm.

Lasse Kjällberg som började som landslagschef för två år sedan, pustar ut nu när allt är klart.

- Gudskelov så var jag inte med för tre år sen, säger han och poängterar att det betyder mycket för svensk utförsåkning att ha en så stor idrottskvinna tillbaka.

Har vuxit av alla konflikter

Efter presskonferensen träffar Sportbladet Pernilla Wiberg och det blir ett samtal om svenska landslagstjejerna, OS och livet efter karriären.

Varför tror du att det går bra med Bödvar i svenska laget nu och inte för tre år sen?

- Det ska du inte fråga mig om, utan landslaget. Det är något som har växt fram för ledningen, Svenska skidförbundet och landslaget.

Hur vill du sammanfatta den här härvan?

- Ja (skratt). Det är av motgångar man växer och av konflikter man går vidare, även om det är jobbigt. Hade jag fått välja, så hade jag varit kvar i svenska laget för tre år sen - det är inget snack om saken. Men nu funkade inte det och då var man tvungen att göra det bästa av situationen. Det har vi gjort, även om det har gått väldigt mycket extra energi åt fel håll många gånger.

Avslutningsfest - då kommer norrmännen

Vad kommer du att sakna mest med Norge?

- Norrmän! Men jag har ju med mig en av dem" Jag blev väldigt bra kompis med dem i laget. Just det att de stod med öppna armar och välkomnade mig för tre år sen när jag var helt utanför allting. När vi kommer att ha avslutningsfest här nästa år, så kommer jag självklart att bjuda in alla i det norska laget som hjälpte mig.

Vad har du fått för reaktioner från norska landslaget?

- De förstår ju oss till hundra procent. Jag är svensk, jag tävlar för Sverige och nu hittade man en öppning så att Bödvar och jag kunde komma tillbaka. Norska laget hade bokat plats för oss också på höstens träningsläger, så de ville gärna att vi skulle vara kvar.

Vad var största anledning till att komma tillbaka - saknaden av Yxbacken hemma i Norrköping eller pengar?

- Pengar är det absolut inte frågan om. Jag har betalat mycket själv i min satsning nu under tre år. Jag har fått lite hjälp via SOK, men det räcker inte långt. Nu har Sverige erbjudit sig att betala hotell och såna saker för Bödvar när vi är utomlands på läger och så, men lön får vi fortfarande via mitt företag. Han är alltså inte anställd av förbundet.

Har du skrivit på ett kontrakt också för att ni ska få dela rum?

- Det har jag faktiskt tagit som en självklarhet. De andra tjejerna i Norge har ju kanske haft mer nytta av Bödvar än vad jag har haft. Han är ju en utbildad tränare. Så det kommer svenskorna få nytta av nu i stället. De har ju hört av de norska tjejerna att han är duktig.

Vad är det svåraste med att komma tillbaka till sådana som har kritiserat dig?

- Det var inga problem. Vi som hade någonting otalt över huvud taget har pratat ut om det. Och det tycker jag är en privatsak. Alla tjejerna uttryckte sig spontant väldigt positivt att vi är tillbaka och det värmer.

Är allt glömt nu?

- Alltså, en person glömmer väl aldrig. Konflikter måste och kan redas ut. Jag har inga konflikter med någon och jag tror inte att någon i svenska laget har det med mig heller. Organisationen är ombyggd. Det var inte bara åkare, utan också tränare som var negativa. Nu är alla positiva till oss och det betyder mycket.

Känner inte av sin knäskada i dag

Hur tränar du just nu?

- Det är fysträning just nu och även under juli månad. Det innebär mycket gym, men även uthållighet. Jag springer mycket i skogen och kör också cirkelträningsprogram. I slutet av juli sätter skidåkningen i gång.

Hur ser det ut med knäskadorna?

- Jag har inte ont när jag åker och jag kan träna den träning jag vill på fysträningen.

Vad kan Anja Pärson ge dig trots att hon är ganska ny i gemet?

- Vi kommer att ha väldigt bra sparring på träningen. Inte bara på grund av Anja, utan även Ylva och Anna som alla tre är i första startgrupp i storslalom. Det är väldigt bra. Jag hoppas också att jag kan ge Anja lite ord på vägen med den erfarenheten som jag har med tio år i världscupen och nio medaljer i bagaget. Jag tror att det är lite ge och ta.

Kommer du byta ut skidorna mot smyckesbranschen när karriären är över?

- Smycken har alltid intresserat mig sen jag var liten, så det var något som jag ville börja jobba med. Nu har jag jobbat med det i ett par år och hoppas att jag fortsätter med det sen.

Vill ut och resa efter karriären

Är det något mer intresse som du kommer att ta upp när du får lite mer tid?

- Ja, jag har många drömmar och jag har fått många förslag redan i år vad jag skulle kunna göra när jag har lagt av. Men jag har valt att ligga lite lågt. Direkt efteråt tror jag att jag kommer att vilja ta ett halvår eller nio månader off och bara resa som en normal människa - utan att behöva tänka på att man ska träna tidigt på morgonen och sent på kvällen.

Sången då?

- Sjunga i kör ska jag ta upp, för det saknar jag. Jag är ju uppvuxen med Norrköpings musikklasser.

Längtar du efter att bli mamma?

- Det är klart att det finns med, men det är ingenting som säger att "Åh, pang, den dagen jag lägger av, så ska vi ha barn". Man kanske inte ens kan få barn. Det vet man ju inte.

Vad ska ni göra på midsommar?

- Vi ska vara i Stockholm tillsammans med familj och vänner.

Hur ser du på OS?

- Jag har satt upp som mål att ta två medaljer. Fungerar försäsongs-träningen bra och allting flyter på, så är det helt realistiskt.

Har tagit medalj i tre OS

Sofie Sjöstedt