”Det är en utmaning och frihetskänsla”

Tjejkvartettens höga mål - bli bäst i världen på 3300 meters höjd

SPORTBLADET

VÄSTERÅS

Tjejerna i 4Pleasure slänger sig ut i luften på 3 300 meters höjd.

De faller i 190 kilometer i timmen och har 35 sekunder på sig att övertyga domarna.

De gör det för nöjes skull.

FALLER I 190 KM/H De fyra tjejerna i 4pleasure siktar högt. Målsättningen är guld vid VM i formationshoppning.

Fyra tuffa tjejer, med ett gemensamt mål. Att bli bäst i världen i formationshoppning.

Tillsammans satsar de tid, civila karriärer och stora summor pengar för att lyckas - och för att de har fantastiskt roligt.

- Det är en utmaning och en frihetskänsla, när man tävlar har vi höga mål, det är en stor utmaning, säger Lena Erlandsson.

Gruppen startade sin satsning 1999 och har i år tillbringat tio veckor i Florida, USA. Där tränar de i en vindtunnel och hoppar från flygplan. Tillsammans har de gjort ungefär 800 hopp.

- Man vinner äran, det är inga vinstpengar så detta kostar pengar. Är man duktig och kan coacha andra finns det en del pengar att tjäna, men det går inte när man satsar själv. Då kostar det, säger hon.

Utför formationer i 190 km/h

I år har de lagt mer än en halv miljon kronor i projektet - exklusive resor och logikostnader.

Formationshoppning är en gren inom fallskärmshoppning. På 3 300 meters höjd lämnar tjejerna flygplanet och de faller i en hastighet av 190 kilometer i timmen. Där utför de sina formationer. De har 35 sekunder på sig.

"Säkerheten är enorm"

- Lyckas man inte dra i skärmen sedan är det solklart vilken utgången det blir. Då hoppar man ingen mer gång. Säkerheten är enorm, från den första dagen har man gått igenom vad man ska göra om någonting går fel. När man sitter i planet går man igenom var handtagen sitter och vi har givetvis reservskärm. Oftast är det den mänskliga faktorn och inte utrustningen som brister när det går fel, säger Annica Cronert.

"Tävling - då är det full koncentration"

- Men visst har man tänkt oj, oj, oj, men det är en utmaning att klara av det och det ger en kick att veta att man gör det.

När 700 meter återstår till marken släpper de varandra, fäller ut skärmarna och dalar.

Först då finns det tid att reflektera över vad som sker under en.

- Det vackra med att se allting kommer in först när man hänger och har utfört formationerna, då seglar man. Tävling är tävling, då är det full koncentration och aggressivitet, säger Lisa Gullberg.

Målet är VM i Spanien som avgörs just nu i samband med World Air Games. För första gången har damer en egen klass och närmare tio nationer deltar. Sverige tillhör favoriterna och målet är givetvis guld.

Men efter det är det osäkert om de satsar vidare. Möjligen för nöjes skull.

4Pleasure.

De har vunnit SM & Svenska cupen - nu siktar de på VM-guld

Så avgörs fallskärms- hoppning

Så tävlar man i FS 4

Anna Carlsson