"Jag hoppas att ingen väntar sig stordåd nu"

Lindberg hoppar igen - men foten smärtar ännu

SPORTBLADET

En fotskada, en misslyckad operation och ytterligare en operation senare har Anna Lindberg, 19, börjat den långa vägen tillbaka mot världstoppen. I helgen tävlar hon i Swedish cup i Ronneby och efter det väntar VM i Japan.

– Det kommer att ta sin tid. Jag hoppas att ingen väntar sig stordåd redan nu, säger hon.

Foto: Sven-Olof Englund

1. Är foten okej nu?

- Nej, helt bra är den inte. Läkarna har sagt att det kan ta upp till ett år innan jag kan börja belasta den ordentligt.

2. Hur påverkas du av skadan?

- Framförallt känner jag av den när jag tränar. Kan inte köra så mycket styrketräning som jag skulle vilja. Foten är stel och den gör ont. Att hoppa går rätt bra, faktiskt.

3. Det krävdes två operationer, eller?

- Ja, den dom gjorde i december var helt misslyckad. Först i april, när jag träffade en annan läkare märkte man att ett ben i foten var en centimeter för långt. Nu har dom kortat det och jag är på bättringsvägen, helt klart.

4. VM börjar snart och du ligger efter i träningen, panik?

- Nej, jag kan inte göra så mycket åt det. Nu har jag kunnat gå för fullt i tre, fyra veckor och det är alldeles för lite. Men å andra sidan är det mer än ingenting.

5. Frustrerad?

- Ja, det är klart. Jag vet ju vad jag kan. Nu har jag mycket sämre tajming i hoppningen och det beror på att jag inte kunnat träna ordentligt. Men jag vet ju vad det beror på, så jag är ganska lugn ändå.

6. Har du sänkt målsättningen i VM?

- Ja, det har jag givetvis gjort. Jag tar den tävlingen som den kommer. Jag hoppar och sedan får vi se hur långt det räcker.

7. Du har inte satt upp något resultatmål?

- Nej, det går inte.

8. Ser du det här som en mellansäsong?

- Till viss del måste jag göra det, eftersom våren varit som den varit. Jag hoppas alla förstår att jag inte kan göra mina bästa resultat just nu.

9. En tredjeplats i kvalet i dag, är du nöjd?

- Ja, jag missade bara i ett hopp.

10. Vad tror du om semifinalen i morgon (läs: i dag)?

- Det får gå som det går.

11. Du gick ut skolan nyligen, ska du plugga vidare i höst?

- Nej, jag ska försöka träna ordentligt istället. Kanske söker jag mig utomlands, typ Spanien, för att få bättre förutsättningar.

12. Hur ska du fira midsommar?

- Vi ska äta sill och så med övriga hoppare. Det är tradition.

Patrik Thornéus