Äntligen seger för evige tvåan

”Jag har verkligen fått kämpa för det här”

SPORTBLADET

ÅLBORG (TT)

Anders ''Linus'' Öhman blev på lördagen individuell Europamästare i bowling. Det var höjdpunkten på en sensationell comeback på internationell toppnivå av den 32-årige Umeåspelaren. I den högdramatiska finalen vann Öhman över belgaren Gery Verbrüggen med 406-394.

- Min största framgång och jag har verkligen fått kämpa för den. Det har blivit tre andraplatser tidigare under säsongen, sade ''Linus'', som denna gång hade turen på sin sida i avgörandets stund.

Finalen blev en rysare där de båda spelarna växlade i ledningen efter nästan varje slag. När Öhman äntligen såg ut att ha kopplat ett segergrepp gjorde han ett misstag i nionde rutan av slutserien och initiativet gled i stället över till Verbrüggen. Men när belgaren skulle avgöra i sin slutruta lämnade han kvar de båda ytterkäglorna 7 och 10, alla bowlares mardröm.

Dubbel skön seger

Öhman kunde sedan gå upp och säkra guldet, han behövde slå ner nio käglor på två slag, men slog en strike direkt och saken var klar.

Verbrüggen, som blev VM-tvåa 1999, fick åter nöja sig med andraplatsen.

- Jag har haft nytta av att spela fem stegfinaler det senaste året. Nu höll jag mig lugn även när det tog emot lite i finalen, sade ''Linus''.

- Jag har lidit med ''Linus'' när han blivit tvåa. Därför var den här segern dubbelt skön, sade coachen Magnus Johnson.

Det var för precis ett år sedan som Öhman bestämde sig för att göra en seriös satsning mot landslaget. Han hade tidigare bara varit med en enda gång, när Sverige vann världscupen för 5-mannalag 1994. Återkomsten har varit sensationell. EM-guld, NM-guld i lag, SM-silver och tre topp-tre-placeringar i ''Super Six''.

- Han har dominerat svensk bowling som ingen annan gjort på många år, säger Magnus.

''Sumpan'' nästa

Öhman kommer nu att utöka sin satsning då han flyttar till Stockholm i höst. Han kommer att spela för nya elitlaget Sundbyberg och får genom flytten söderut närmare till alla stortävlingar både i Sverige och utomlands. En av de stora uppgifterna blir att representera Sverige i prestigefyllda World Cup i Thailand i november.

Detta var Sveriges första individuella EM-guld på herrsidan sedan 1985 då Tony Rosenqvist vann i Wien. Under mästerskapen i Ålborg tog den svenska truppen totalt åtta medaljer - två guld, tre silver och tre brons. De tre stora nationerna var Finland med tolv medaljer, Sverige och England med åtta var.

ARTIKELN HANDLAR OM