Förförd av mördande reklam för digital-tv...

SPORTBLADET

Lurad. Har hänt förr. Kommer att hända igen. Troligen ända tills den sista klockan ringer. Ändå känns det lika frustrerande varje gång.

LARS NYLIN

Jag har ännu en gång förförts av mördande tv-reklam. Och självklart gjort det i precis fel ögonblick. Den kampanj jag svalt är Boxers. Ni vet den där Robert; den animerade killen som på ett jordnära sätt gör digital-tv begripligt även för oss analoga typer.

Robert gjorde att jag fattade. Fattade mitt beslut, alltså. Häromveckan valde jag efter moget övervägande alternativet Boxer. För att kunna se mer sport-tv än från SVT och TV4 i det fritidshus där jag tillbringar allt större del av året. Gissar att några andra nördar känner igen sig.

Jag kunde valt Canal Digital. Kunde bestämt mig för Viasat Guld – pay-per-view-köp av allsvenska matcher lockade något grymt. Men min livskamrat vägrar parabol. Det fick bli Boxer.

Stenbeck – en skicklig hästhandlare

Hann inte mer än köpa box och kanalpaket innan en Christer Lundin gladde mig. Pr-bossen för Boxer sa i tidningen Dagens Media att Boxer särskilt satsar på just fritidshus-folket. Jag skrockade förnöjt. Efter Telia och Ericsson hade man äntligen hittat en vinnarfil på den digitala motorvägen.

Här skulle det zappas. Lasse Kinch skulle få liva upp Österlen i vinterkvällen.

Pyttsan. Bara ytterligare någon dag senare så slog Jan Hugo Stenbeck till. ”Stenbecks mediabolag MTG drar sig ur digitala marknätet”, sa rubrikerna.

MTG är skickliga hästhandlare. Nu passade inte längre Boxer deras syften.

Då sket de fullständigt i mig och de andra 70 000 som köpt Boxer. TV3 och Viasat Sport finns därför inte i min Boxer-box från mitten av augusti. Tji, Champions League. Tji, hockey-VM. Det bonus som fortfarande återstår är Superettan i fotboll. Brage–Café Opera. Ridå.

Nu står min förhoppning till att Christer Lundin & co lyckas hitta hyfsade ersättnings-kanaler. Eurosport och CNN har nämnts. Alltid nåt. Eurosport har ju ett ambitiöst utbud av traktor-pulling från Island. Nån gång ibland erbjuder man förkval till Uefa-cupen. S:t Gallen-Kilmarnock och sånt. Men även ”Eurogoals”, förstås, ett lysande program, jag ska kanske inte vara alltför syrlig. Och CNN har ”World Sport”, ett mycket värdigt och ambitiöst nyhetsblock sent på kvällarna. Inte skräp det heller.

Så visst KAN Boxer bli en polare i natten. Men det paket jag köpte är för ögonblicket en digital markbunden tummetott. En sak till: Christer Lundin bör rasande snabbt ta och teckna om Robert. Man står just nu inte ut med det där sorglösa flinet.

När spalten gissar vet läsekretsen. Signaturen "Mats" mejlar och berättar att Chris Härenstam ännu inte är anställd på SVT-sporten. Eurosport-Chris sommarvikarierar. Blir det inte fast jobb i höst återvänder Härenstam till sin gamla kanal. Men rikets två mest begåvade i konsten tv-sport – Härenstam och Albert Svanberg – kan alltså bli redaktionskollegor.

Fyransporten borde bäva.

På tal om otajming: Precis när den här spalten sågat ”Sportspegeln” slog man i söndags till med en riktig begåvad sändning. Till och med Micke Leijnegards jordbuggs-smaskande innan Wimbledon-inslaget får passera – trots markant Jihde-varning. Bernt Lagergrens porträtt av stavhopparen Patrik Kristiansson var rent av lysande. Synd bara att Lagergren filar i tre–fyra år på sina reportage.

Lars Nylin