Nervkriget

Rivaler i jorden runt-seglingen laddar upp - precis intill varandra

SPORTBLADET

GÖTEBORG. Kampen om att vara först runt jorden pågår redan för fullt - mitt i Göteborgs hamn.

Bara 1 700 meter skiljer de båda svenska träningscamperna åt.

- Visst har vi koll på varandra, säger Gunnar Krantz, skeppare på SEB.

De ligger på var sin sida av Älvsborgsbron, bara 1 700 meter från varandra.

Assa Abloy vid Eriksbergsvarvet. Team SEB vid Nya Varvet.

Från bron är det bra sikt över till båda lägren och Assa Abloy tvingas passera Team SEB:s camp varje gång de ska ut och träna.

- I början blev vi störda av att de också flyttade hit, men vi kom över det, säger Magnus Olsson, som vann med EF-language senast och nu är sportsligt ansvarig för Assa Abloy.

- Vi var här först och sa till dem att det var lite onödigt av dem att välja näst intill samma ställe.

Har inte tid att spionera

Team SEB byggdes i Stockholm och har Nacka Strand som hemmahamn, men träningslägret inför starten av världsomseglingen den 23 september har de i Göteborg.

Så nära motståndarna att de kan sitta vid frukostbordet och se när konkurrenten seglar ut sina båtar ur hamninloppet.

- Visst har vi koll på var vi har varandra, men det förekommer inget spionage. Vi har inte tid till det och respekterar varandra, säger Gunnar "Gurra" Krantz, skeppare på Team SEB.

Väl ute på sjön styr båtarna åt olika håll, men båda besättningarna har en extrem koll på var den andra befinner sig. Ungefär varannan dag råkar de på varandra och om motståndarna kommer ens så nära att det går att se dem med kikare tas seglen ner omedelbart.

Ingen information får läcka ut.

- Vi undviker att konfrontera oss med varandra och hittills har det gått bra och jag utgår från att det kommer att göra det framöver också, säger Magnus Olsson, Assa Abloy.

"Börjar de följer vi efter"

- Vi tycker inte att det finns någon anledning till att lägga energi på att spionera på dem, men det är klart att skulle de börja så följer vi efter.

Västkusten är ett populärt tillhåll för båtarna som ska segla jorden runt, inför förra tävlingen hade de båda EF-syndikaten sin camp vid Eriksberg och i norska Sandefjord laddar Norges bidrag Djuice Dragons. Även deras två båtar befann sig i Göteborg här om dagen.

- Göteborg är det bästa stället vi kunde hitta. Vi ville vara i samma tidzon, ha närhet till övriga projekt och vi har alla logistiktillverkare här. Många i teamet bor i Sverige, det är lagom temperatur i luft och vatten, samt hyfsat nära till England.

- Det passar våra syften också, vi är en svensk satsning, säger Gunnar Krantz.

- Här kommer vi snabbt ut till Atlanten.

Ungefär på samma sätt motiverar Magnus Olsson valet av Göteborg.

Därför pågår ett gigantiskt hemlighetsmakeri på båda sidor om Göta Älv.

Assa Abloy

Team SEB

Anna Carlsson

ARTIKELN HANDLAR OM