Svensk storseger i dam-EM

SPORTBLADET

JENA, TYSKLAND

Förlust mot England och Sverige skulle ha varit borta i EM-slutspelet i damfotboll.

Men i tyska Jena på onsdagen tystade Sverige tvivlarna.

Sverige vann med hela 4-0 (2-0).

Sverige behöver nu bara ta en poäng i den sista gruppspelsmatchen mot Ryssland på lördag för att bli klart för semifinal.

Svenskorna har bara förlorat en enda match mot England i damfotboll. Det var returmötet i EM-finalen 1984 i Luton. Den slutade 0-1, vilket gjorde att det blev sammanlagt 1-1 i mötena och Sverige vann sedan med 4-3 på straffar.

17 år senare möttes lagen på nytt i EM, i gruppspelet i slutspelet i tyska Jena.

Sverige hade inga som helst problem med England och vann komfortabelt.

Det blev en lyckosam inledning. Jane Törnqvist nickade in 1-0, på en hörna slagen av Malin Andersson, redan efter 1.40 minuter.

Kickis EM-debut

2-0 kom i den 26:e.

Tina Nordlund, som hade en dålig dag mot Tyskland i lördags, spelade mycket bättre mot England. Hon kom mer till sin rätt mot det lättare motståndet och snurrade upp engelskorna som hon ville. Efter att ha åkt slalom mellan några engelska försvarare slog hon ett inlägg som Kristin Bengtsson fångade upp, vände ett halvt varv och sköt bollen i mål.

USA-proffset "Kicki" Bengtsson - EM-lagets mesta landskampsspelare med 101 landskamper - spelade sin första match i EM-slutspelet och var säker på sin vänsterytterposition. Hon kompletterade Umeås Sofia Eriksson, ny på vänsterbackplatsen, bra på vänsterkanten.

Mål på hörna

Vänsterfotade Sofia Eriksson slog alla Sveriges vänsterhörnor. Det blev tredje gången gillt för henne. Tio minuter från slutet knorrade hon in hörnsparken direkt i mål.

Förkylda Elin Flyborg, som går på penicillin, kom bort i anfallsspelet och byttes också ut i halvtid då Victoria Svensson kom in. "Vickan" låg på bra i anfallet, men brände några riktigt bra lägen.

Domaren, belgiskan Claudine Brohet, var usel. Feldomsluten var fler än de rätta. För Sveriges del dömde hon bland annat bort en solklar straff som Tina Nordlund skulle ha haft i första halvlek och i andra halvleken fälldes Nordlund just utanför straffområdet utan åtgärd.

Det var tropiskt varmt i Jena på onsdagen och värmen tog ut sin rätt på spelarna. Ålderkvinnorna i det svenska laget, 31-åriga Kicki Bengtsson och 28-åriga Malin Andersson byttes ut i andra halvlek till förmån för Therese Sjögran och Linda Fagerström.

Ingela Ahlberg/TT