”Allt är overkligt”

Idrottsstjärnan är beredd på rättegång: Jag ser fram emot det

SPORTBLADET

NEW YORK

Åklagarmyndigheten i en amerikansk stad försöker nu hitta den svenske idrottsstjärna som åtalats för sexbrott.

- Får vi inte tag på honom kommer vi att utfärda en arresterings-order, säger chefsåklagare Ron O"Brien.

- Jag är fullständigt chockad och är övertygad om att bli frikänd, säger idrottsmannen.

Chefsåklagaren Ron O"Brien tog i går kontakt med den svenske före detta landslagsmannens två advokater i staden där det misstänkta brottet begicks.

- Via advokaterna hoppas jag kunna delge svensken åtalet, säger O"Brien till Sportbladet. Inställer sig inte idrottsstjärnan till rättegången eller om vi inte får tag på honom så kommer en arresteringsorder att utfärdas.

Stjärnan: Jag är fullständigt chockad

Men idrottsstjärnan, som har varit proffs och landslagsman i en stor folklig sport, är själv förberedd på att komma till en rättegång.

- Jag ser till och med fram emot det. Då kan jag visa att jag är oskyldig och lägga dessa falska anklagelser bakom mig för alltid, säger han till Sportbladet.

- Jag är fullständigt chockad över detta och är övertygad om att bli frikänd vid en eventuell rättegång, säger idrottsstjärnan vidare.

Innan åtalsbeskedet nått idrottsmannen kommer inget rättegångsdatum att fastställas.

Svensken är misstänkt för två fall av grovt sexuellt ofredande. Polismyndigheten uppger att han hotas av 1-5 års fängelse för vardera övergreppet.

Han ska under ett tillfälligt besök i den aktuella staden ha träffat två kvinnor vid en officiell bankett i stadshuset. Svensken blev efter banketten inbjuden att följa med till kvinnornas hus.

Där har han, enligt åklagaren, med våld eller hot om våld tvingat sig på en av kvinnorna. Han är åtalad på två punkter därför att han rört mer än en av den 29-åriga kvinnans intima kroppsdelar.

- De hade inte sex, säger Ron O"Brien. Därför är åtalspunkten mildare än våldtäkt.

Idrottsmannen anser att anklagelserna är absurda:

- Kvinnan måste ha andra motiv och därför känns hela den här historien overklig.

Han har varit i kvinnans hus

Det misstänkta brottet inträffade förra sommaren. Redan nästa dag polisanmälde kvinnan idrottsmannen.

- Jag blev kontaktad redan samma natt som det hände, säger svenskens dåvarande advokat Elliot van Dyne. Jag lyckades övertala polisen om att inte arrestera honom. Han infann sig på polisstationen nästa dag men på min inrådan lämnade han inga upplysningar.

Svensken lämnade dock ett DNA-prov. Med hjälp av det kunde polisen konstatera att idrottsstjärnan befunnit sig i kvinnans hus där man säkrat DNA-bevis.

Landslagsmannen bytte några dagar senare advokat på inrådan av sin agent.

Den nuvarande advokaten Prince säger:

- Anklagelserna mot vår klient är upprörande. Vi är 100 procent övertygade att han frikänns och att hans goda namn och rykte blir återupprättat. Det finns indikationer på att åtalet är bräckligt.

Andra idrottsstjärnor som har anklagats för sexbrott

Jarkko Päiväniemi, Wolfgang Hansson