Comeback i helgen för Alshammar?

VM inte i fara

SPORTBLADET

SUNDSVALL

Det fruktades att VM-starten skulle vara i fara - men simstjärnan Therese Alshammar kanske kan vara tillbaka redan i helgen.

- Vi får se. Jag simmar nog lite löst på lördag och då får vi se hur det känns, berättade "Tessan".

Det var lättad stämning hos Therese Alshammar, landslagsläkaren René Tour och förbundskaptenen Hasse Bergqvist vid en presskonferens på torsdagseftermiddagen i samband med SM.

Det dramatiska sjukdomsförloppet i onsdags, när Alshammar på kvällen lades in på Sundsvalls lasarett för observation, hade gett många skrämselhicka med tanke på att VM i Japan bara är drygt tre veckor borta i tiden.

Skönt besked

Det befarades att Alshammar kunde ha ådragit sig blindtarmsinflammation eller njursten.

- Sent i går kväll (onsdag kväll) fick jag käka för att se om tarmarna funkade som de skulle. Så jag sov rätt gott efter att ha fått det beskedet. Sju i morse fick jag veta att det inte var något annat allvarligt heller.

Diagnosen var en kraftig urinvägsinfektion - ett skönt besked?

- Ja, gud, ja!

Tour och Bergqvist var lika lättade:

- Hade det handlat om en blindtarmsinflammation hade hon inte simmat i VM. En urinvägsinfektion var det bästa som kunde hända! Medicinskt sett innebär det här ingen fara för hennes VM-förberedelser, sade Tour.

- Det var ett jätteskönt besked, sade Bergqvist.

Tävlar till helgen?

Alshammar tillhör de absolut hetaste svenska guldhoppen efter sina två OS-silver individuellt i Sydney i fjol. "Tessan" tror inte heller att det förstörda SM-programmet ska betyda något.

- Det hade varit roligt att simma SM, men jag tror inte att det betyder något negativt för VM.

Och eventuellt kommer Alshammar att dyka upp i SM-bassängen i helgen. Alshammar hade redan på torsdagen svarat bra på antibiotikabehandlingen, var feberfri och mådde mycket bättre. 100 m fritt avgörs på söndag, med försök och semifinal på lördag, och 4x100 m medley avgörs på söndagen.

Och rent medicinskt finns inga hinder för henne att simma i helgen.

- Antibiotikan sattes in precis i rätt tid eftersom inflammationen var på väg att klättra upp mot njuren. "Tessan" kommer att vara i gång ganska snart. Hon får själv lyssna på kroppens signaler när hon känner sig redo, sade Tour.

Göran Sundberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM