Svenskhoppen mot EM-medalj

Peter Eriksson: Vill det sig kan det bli en riktigt rolig kväll

SPORTBLADET

Peter Eriksson var nära att falla av Cardento före det näst sista hindret.

Men han redde ut situationen - och gav Sverige en medaljchans i EM.

- Vill det sig kan det bli en riktigt rolig kväll, säger han.

bäste svensken Peter Eriksson på Cardento ligger individuellt på sjätte plats och är bäste svensk.

Han lyckades bäst av de fyra svenska ryttarna under den inledande hoppningen i EM.

Han red snabbast av alla, men hade ett nedslag och fick tidstillägg. Det gör att Peter Eriksson och hästen Cardento nu ligger på sjätte plats individuellt inför dagens två tävlingar.

- Jag börjar bli mer och mer nöjd med hur det gick. Det flöt fint och hästen svarade bra. Men det var en kombination som var lite utslagsgivande, där rev 47-48 av de 60 ryttarna, säger Peter Eriksson.

Tyskland leder stort före Sverige

Så gjorde även han.

Dessutom tappade han stigbygeln och fick problem med balansen inför det näst sista hindret, men lyckades resa upp situationen.

- Det var nästan lite tursamt att jag lyckades med det.

Efter den första omgången av nationshoppningen leder Tyskland stort, men sedan är det jämnare. Sverige ligger på tredje plats och mindre än ett nedslag skiljer mellan andra och sjätte plats.

- Nu får vi kämpa på så att vi behåller den placeringen. Vi har ett väldigt bra utgångsläge, säger Helena Lundbäck, 14:e plats individuellt.

- Det är bra att det börjar bra, då kommer den rätta känslan att man är i form och då är det bara att fortsätta.

Under dagen fortsätter nationshoppningen med två omgångar. Tre av fyra resultat per nation räknas i sammandraget och dagens hoppningar är precis som gårdagens omgång kval till söndagens individuella final där de 25 främsta deltar.

"Man måste rida felfritt"

Efter den första dagen ligger tre av de fyra svenska deltagarna bland de 25 främsta och Rolf-Göran Bengtsson behöver förbättra sig en placering för att kvala in till finalen.

- Tävlingarna nu kommer att sålla lite i fältet eftersom det är så täta avstånd. Man måste rida felfritt och en rivning kan göra att man faller många placeringar. Efter i morgon (läs i dag) vet man lite mer hur det kommer att se ut individuellt, säger Peter Eriksson.

- Men just nu är lagtävlingen roligast.

Och i kväll kan det bli riktigt skoj - för Sverige har medaljchans.

Programmet för EM i Holland

...och här är den svenska truppen

Anna Carlsson