”Han vill få chansen att rentvå sitt namn”

Sexanklagade svenske stjärnan vägrar att göra upp i godo - åker till USA för rättegång

SPORTBLADET

NEW YORK

Idrottsstjärnan som åtalats för sexbrott i USA vill rentvå sitt namn.

Han har instruerat sin advokat att inte gå med på några uppgörelser utanför domstolen.

- Till mig har han sagt att han definitivt tänker infinna sig till rättegången, säger Gerald Sunbury, ett av svenskens juridiska ombud. Framförallt vill han få chansen att rentvå sitt namn.

Foto: WILL SHILLING
Företräder idrottsmannen Gerald Sunbury säger till Sportbladet att den sexbrottsanklagade svensken tänker åka till rättegången i USA för att rentvå sitt namn.

Den svenske före detta landslagsmannen skulle egentligen ha infunnit sig i domstolen i den amerikanska staden den 9 juli. Det hade bara varit ett kort förhör där han skulle ha förklarat sig skyldig eller icke skyldig.

Svenskens försvarsadvokater har lyckats få en månads uppskov och de har också begärt att svensken ska få lämna sitt besked utan att personligen infinna sig.

Orimliga kostnader

- Idrottsmannen får orimliga kostnader om han ska resa till USA bara för att lämna ett kort besked, säger Sunbury. Jag har skickat i väg alla papper som han behöver fylla i för att kunna göra det här på distans vilket är normalt under sådana här omständigheter.

Svensken har sagt att han tänker förklara sig icke skyldig. Han har också instruerat sina advokater att inte gå med på några uppgörelser utanför domstolen, vare sig med kvinnan som gjort polisanmälan eller åklagaren.

- 95 procent av såna här fall brukar göras upp utanför domstolen, säger Sunbury. Men idrottsmannen tillbakavisar alla uppgifter. Han vill få chansen att rentvå sig. Hans uppfattning är att kvinnan har andra syften med anklagelserna.

Fick skjuts hem

I klartext betyder det att idrottsstjärnan menar att kvinnan försöker pressa honom på pengar.

- Omständigheten att den andra av kvinnorna skjutsade svensken tillbaka till sitt hotell i slutet av kvällen pekar mot att inget upprörande hände i huset, säger Sunbury.

I USA är det inte ovanligt att kända personer som åtalas för den här typen av brott gör upp i godo med offret - betalar en penningsumma - utan att för den skull erkänna någon skuld. Bara för att slippa publiciteten som en rättegång innebär.

Advokaterna blev själva tagna på sängen av åtalet.

- Vad vi hört finns det inga fysiska bevis på att idrottsmannen skulle ha begått några övergrepp. Jag skickade ett brev till svensken i februari där jag skrev att saken troligen var ur världen. Därför kom åtalet så här långt efter polisutredningen som en total överraskning.

Slumpen avgör domare

Försvaret får inte tillgång till åklagarens bevisning förrän i ett senare skede.

En dator avgör slumpmässigt vilken domare som får fallet på sitt bord. Sunbury tror att det tar minst fyra månader innan det blir rättegång.

Detta har hänt:

Wolfgang Hansson

ARTIKELN HANDLAR OM