Silverskrällen

Hopp- landslaget efter EM-medaljen: Det är fantastiskt

SPORTBLADET

De fyra svenska ryttarna hade hoppats på att behålla bronset, men de inledde med att tappa en placering.

Två felfria ritter senare förändrades allt.

Och Sverige är silvermedaljörer i EM.

Foto: JAN GYLLENSTEN
DEN HISTORISKA KVARTETTEN Sverige har nått sin största framgång inom ridsporten. Hopplandslagets silvermedalj är en stor och glad överraskning. ”Svensk ridsport har aldrig varit i närheten av ett sådant resultat”, säger Peter Eriksson, en av hjältarna.

Peter Eriksson red som fjärde svensk i den avslutande rundan av nationshoppningen.

När han ridit felfritt återstod tre ryttare och Sverige hade säkrat minst silver, men hade chans på guldet.

När sedan Irlands Dermott Lennon ridit den svåra banan utan nedslag blev de Europamästare.

Men det svenska silvret är den första mästerskapsmedaljen sedan 1932.

– Det här är min största framgång. Svensk ridsport har aldrig varit i närheten av ett sådant resultat, säger Peter Eriksson.

Sverige inledde gårdagen på tredjeplats, men halkade ner till fjärde plats efter den första omgången sedan samtliga ryttare haft nedslag.

Felri Bengtsson gav medaljen

I den andra omgången red Rolf-Göran Bengtsson, som tredje svenske ryttare, felfritt och det gjorde att Sverige hade chans på minst silver när Peter Eriksson och Cardento gick ut för deras sista hoppning.

– Jag var väldigt revanschsugen och koncentrerad, men inte speciellt nervös inför min ritt. Jag tänkte att det får gå hur det vill och allt stämde, säger Peter Eriksson.

Ryttarna red samma bana två gånger, 17 hinder per omgång och banan var mycket komplicerad. I den första omgången var tre av 59 ryttare felfria, i den andra fem. Inget ekipage hade två felfria rundor.

Men både Rolf-Göran Bengtsson, med hästen Isovlas Pialotta, och Peter Eriksson hade varsin felfri ritt. Rolf Göran hade tillsammans med Dermott Lennon gårdagens bästa resultat och han ligger på femte plats inför morgondagens individuella final.

Hjälten: Det är svårt att fatta

– Det är helt fantastiskt, svårt att fatta, säger han.

– Det är bara att tacka Jan Tops och sponsorerna för denna häst som är i världsklass. Har vi en bra dag så kan vi vara där framme igen.

En placering framför återfinns Peter Eriksson, och även Malin Baryard och Helena Lundbäck har tagit sig vidare till morgondagens final.

– Det är helt öppet. Det är ganska rimlig marginal och det gör att med ett nedslag åker man ner i listan. Det ser helt okej ut för vår del, säger Rolf-Göran Bengtsson.

Även Peter Eriksson är optimistisk.

– Det blir svårt, men hästen är i bra form, rider jag bra kommer det att gå bra.

– Om Gud vill och allt går bra kan det bli fler medaljer.

Ett silver i går.

I morgon kan det bli nya svenska EM-framgångar i Holland.

Anna Carlsson