Den största framgången – och det är bara början

SPORTBLADET

Det svenska hopplandslaget har tagit silver i EM. Det är Sveriges första mästerskapsmedalj på över 60 år i världscupssammanhang och den första medaljen någonsin i EM.

Och det här är bara början...

Det svenska hopplandslaget vara bara ett ynka fel från guldmedaljen men silver duger lika bra en sådan här gång.

Sverige har aldrig nått ända fram i tidigare EM. Det har alltid ramlat ner någon bom för mycket för en medaljplats. Denna gång låg bommarna kvar till Sveriges fördel. Bästa EM-placeringen hittills i lag var i Hickstead 1999. Silvermedaljen är inget som egentligen förvånar. Det har varit på gång länge och nu var det vår tur.

Sverige har nog aldrig tidigare haft ett sådant komplett lag. Alla fyra ryttarna har hästar som de kan rida både på stora hinder och på tid. Ryttarna är också så jämna att jag egentligen inte kan säga vem som är bäst av dem.

Detta får räknas som Sveriges största framgång i modern tid. En medalj är en medalj och värderas alltid högre än en bra placering i övrigt. Det bästa individuella resultatet hittills för Sverige i EM hade Dag Nätterqvist 1958 med en fjärdeplats.

Den här silvermedaljen är ett genombrott för svensk ridsport.

Ett kvitto att vi är på rätt väg med avel, utbildning och upplägg på tävlingar när vår topp når så långt. Alla hästar utom Peter Erikssons Flyinge-leasade Cardenco är svenskuppfödda.

I och med detta har man brutit en vall. När nu denna är bruten är det öppet för fler medaljer. Det är både en mental och fysisk spärr. Sporten är väl värd det här. Jag tror att detta bara är början.

Eva Eternell Hagen