”Vi har markerat mot Kina”

Anna Carlsson möter idrottsminister Ulrica Messing

SPORTBLADET

■ ■ Sverige har just varit ordförande i EU och idrottsminister Ulrica Messing har tillsammans med de övriga idrottsministrarna fortsatt arbetet mot dopning.

■ ■ Nu hoppas hon på att den internationella dopningsbyrån Wada ska placeras i Stockholm.

■ ■ Andra aktuella frågor är Kinas OS-ansökan, sommarens stora idrottsevenemang och om Sverige bör söka OS.

1. Vad har Sverige lyckats med under ordförandeskapet?

– Tre saker: 1) Vi är överens om hur vi ska finansiera Wada. Vilka krav och vilken ambition vi ska ha. 2) Överenskommelsen om transferreglerna inom Uefa och Fifa, viktigt för andra lagidrotter också 3) Vi har knutit kontakter med idrottsrörelsen och för första gången är handikappidrottsrörelsen med.

2. Och misslyckandena?

– Vi har inte lyckats ena oss om en europeisk stad till slutomgången i diskussionen om Wadas säte. Ingen av de fyra europeiska städerna vill dra tillbaka sin ansökan. Jag förstår det, för mig är det omöjligt att dra tillbaka Stockholms ansökan.

3. I kamp mot Bonn, Wien, Montreal och Lausanne, varför borde Stockholm bli Wadas säte?

– Ett trumfkort är dopningslaboratoriet i Huddinge som håller världsklass. Dessutom är vi långt framme i lagstifningen mot förbjudna preparat och bruk av sådana preparat. Vi har även många tester.

4. Vilka förbättringar bör idrotten göra i kampen mot dopning?

– Det som Wada gör, se till att det finns en gemensam lista med förbjudna preparat. Det är otroligt viktigt. Ha en hög ambition med tester, alla länder måste ta mer ansvar. Det räcker inte med att åka till konferenser och säga att man stödjer Wada, det krävs att man följer det också.

5. Kampen mot dopning är ojämn. Det tas till civila domstolar och förbund håller inne med testresultat. Hur ska ni kunna lösa det?

– Det finns skillnader mellan länderna och deras attityder. Internationella friidrottsförbundet har varit för loja när de kortat avstängningar. Det är inte trovärdigt när de inte håller vad de hotat med. Man måste ta ansvar och samarbeta i den kampen. Wada gör ett bra jobb.

6. På Kinas tilltänkta OS-arenor avrättas folk inför publik. Har ni diskuterat det?

– Kina diskuteras bland utrikesministrarna i samband med mänskliga rättigheter. Anna Lindh har markerat mot det som sker i Kina och det har skett kontakt via ambassader. Vem som får OS avgörs av IOK, men vi har inofficiellt kontaktat våra IOK-ledamöter och påpekat detta. Det har andra EU-länder också gjort.

7. Blir det någon officiell markering till IOK från EU:s idrottsministrar?

– Nej.

8. Hur mycket idrott ser du live?

– Det varierar, men så ofta jag hinner går jag på simning, friidrott, ishockey, fotboll och skytte där min son är aktiv. Det är en fantastisk känsla att stå där tillsammans med andra och pendla mellan hopp och förtvivlan. Det är en av få saker där så många kan samlas kring en enskild handling.

9. Hittills har svenskor i individuella idrotter lyckats bäst. Hur viktigt är det att ett damlag lyckas?

– Väldigt viktigt. Vi ser utvecklingen att tjejer hoppar av idrottsföreningar för att gå på gym tidigt och då får de inte den känslan av gruppgemenskap, kasta sig hejdlöst mot varandra, att vara en del av ett lag. Våga stötta, en för alla, alla för en.

10. Det är friidrotts-VM i augusti. Experterna pratar om att det kan bli det bästa resultatet någonsin. Vilka svenska deltagare tror du på?

– Jag hoppas mycket på höjdhopparna, Kajsa (Bergqvist) och grabbarna. Stefan (Holm) och Staffan (Strand). Sedan var Robert (Kronberg) duktig i Sydney.

11. Ungdomar vill idrotta, men ledare saknas. Hur ska det lösas?

–  Vi har fördubblat de lokala aktivitetsstöden. Sedan har vi diskuterat med förbunden om att utbilda ledare. God vilja räcker långt, men man måste veta hur man lägger upp det och hur man tränar hela kroppen. Vet man sådant blir det roligare att vara ledare också.

12. Ska Sverige söka OS igen?

– Det är inte aktuellt nu. Det vore roligt med ett OS, jag var på mitt första i Sydney och det är en obeskrivlig känsla att dela glädjen med andra. Samtidigt är det ett stort evenemang som kantras av dåligt rykte, med mutor och fult spel. Det måste stramas upp.

Anna Carlsson