”Brons är inte så dumt”

Bengtsson tog historisk hoppmedalj

SPORTBLADET

69 års väntan är över.

På söndagen hoppade Rolf-Göran Bengtsson och Pialotta hem ett EM-brons.

- Det trodde jag aldrig. Jag kan inte fatta att det är sant, säger Bengtsson till TT.

Det har varit en otrolig svensk ridsporthelg i holländska Arnhem.

Tidigare hade Sverige bara två medaljer från stora hoppningsmästerskap. Ett lagbrons i OS i Amsterdam 1928 och ett individuellt OS-brons i Los Angeles 1932. Sedan dess har Sverige aldrig tagit någon medalj i OS, VM eller EM.

Nu vid EM-tävlingarna i Arnhem tog Sverige silver i fredagens nationshoppning och på söndagen kom den stora skrällen - när Rolf-Göran Bengtsson och Pialotta hoppade hem Sveriges första individuella mästerskapsmedalj på 69 år.

- Jag hade aldrig vågat hoppas på en medalj, jag hade varit nöjd med en plats bland de sju-åtta främsta, säger Rolf-Göran.

Prickfri

Den individuella finalen blev otroligt dramatiskt.

Rolf-Göran Bengtsson och Pialotta hade ett nedslag i den första omgången, men låg ändå på fjärdeplats inför den avslutande hoppningen. Där svarade ekipaget för en prickfri insats.

- Det gick väldigt bra, säger Bengtsson i telefon till TT.

Men medaljen såg ändå ut att glida Sverige ur tyglarna, sedan både Ludger Beerbaum på Gladdys och Ludo Philippaerts på Ottorongo också ridit felfritt.

Chansen till medalj var att ledande holländaren Wout Jan van der Schans på Corland skulle misslyckas. Ekipaget behövde två nedslag, lika många som hittills under hela EM, för att Rolf-Göran och Pialotta skulle få medalj.

Schans chanslös

- Jag trodde att han möjligen skulle få ett nedslag, men aldrig två, säger Rolf-Göran.

Men van der Schans var chanslös, efter en total genomklappningen rev Corland fyra hinder och paret åkte ner till nionde plats.

- Jag tycker synd om holländaren. Han har ridit 200 procent hela veckan. Han låg i ledning, hade till och med råd med ett nedslag och kunde ändå ta medalj.

- Fast jag fick förstås medalj och det var jättekul!

Van der Schans missar betydde att Beerbaum tog guldet på 8,07 fel. Silvermedaljören Philippaerts hade 14,19 fel och bronsmannen Bengtsson 15,81.

- Så hade jag inte rivit i första omgången hade det blivit silver. Men brons är inte så dumt det heller, säger Rolf-Göran.

Bengtsson öser beröm över sin häst.

- Det var extra kul att Pialotta fick visa vad hon kan, jag har varit övertygad om att det är en väldigt kapabel häst.

- Jag trivs väldigt bra med Pialotta. Hon tål värme bra efter tiden i USA, hon är precis en sådan häst som kan göra sig gällande i ett mästerskap. Det är redan många som har försökt köpa henne, men Jan Tops har tackat nej.

Jan Tops är ägaren och Bengtssons arbetsgivare.

1998 lämnade skånepågen från Södra Sandby hemlandet och flyttade till Holland för att bli professionell hos toppryttaren Jan Tops. I början blev det några hundår där han inte hade några hästar för de svåra klasserna.

- Det var väldigt tufft i början. Jag hade inga tävlingshästar på hög nivå, men jag hade två ston som jag trodde på. Jag väntade ut dom och det är jag glad för i dag.

Stark laginsats

Bakom Bengtsson svarade både Malin Baryard på Butterfly Flip (åtta) och Peter Eriksson på Cardento (14:e) att det svenska silvret i nationshoppningen inte var någon slump.

- Vem som helst av oss tre svenskar hade kunnat ta medalj, både Malin och Peter satsar och är väldigt duktiga ryttare, säger Rolf-Göran.

Malin Baryard/Butterfly Flip och Peter Eriksson med orutinerade Cardento har gjort ett bra mästerskap.

- Det här är ingen tillfällighet. Vi har jobbat i tio-tjugo år på det här. Vi har förbättrat svensk avel av hopphästar, vi har ett bra upplägg där de yngre ryttarna tränas av de bästa i landslaget som Rolf-Göran, Maria Gretzer och Peter Eriksson. Vår målsättning var att ta medalj i OS 2004. Nu kom medaljen lite tidigare, och dessutom två på en gång. Men det gjorde absolut ingenting, säger hoppningens förbundskapten Sylve Söderstrand.

Lars Markusson/TT