Rätt ska vara rätt - Eurosport HAR ryckt upp sig

SPORTBLADET

Det är inte alls svårt att vara elak mot Eurosport. Tvärtom så är det en av de enklare sakerna i sport-tv-världen.

LARS NYLIN

Här har vi en kanal som med en frän, kaxig ton alltid berättat att den är det enda som den sporttörstande tv-tittaren behöver. Problemet är bara att när man väl zappat in kanalen så bjuds man alltid, tycks det, på de minst folkkära idrotter som existerat.

Så var det åtminstone förr. Efter att den här krönikan raljerat en hel del över Eurosport har nu kanalens försvarsadvokater skyndat till. Man har upprört berättat att den minsann inte längre domineras av evighetssändningar av snooker, världens starkaste man, aerobics eller ens traktorpullning från Island.

Och rätt ska vara rätt. Eurosport HAR ryckt upp sig. Med tanke på de kärva villkor som i dag gäller för att köpa sändningsrättigheter har den ryckt upp sig ganska rejält. Därför är det hög tid att ge lite gratisreklam till en kanal som de flesta nog använder på samma sätt som man "tittar" på CNN eller MTV.

Eurosport har länge varit en hyfsad fotbollskanal. Målmagasinet "Eurogoals" på måndagar och frikostiga summeringar av VM-kval och Champions League är grundutbudet. Detta har kryddats av kompletta sändningar från pojk-VM och andra turneringar som fotbollskonässörer åtminstone TROR att vi har behov av. Minuset har ständigt varit att Eurosport aldrig är kanalen där man får se de centrala matcherna i direktsändning. Dessa har andra kanaler betalat multum för.

I augusti blir det tillfällig bättring. Kanalen direktsänder ett antal kvalmatcher till Champions League respektive UEFA-cupen. Som de europeiska serierna utvecklade sig kan det innebära matcher med några av de största lagen. Det bör definitivt kunna inkludera svenskmatcher. Den 22 augusti sänder man dessutom Liverpool-Bayern Munchen i Supercupen. Då talar vi definitivt om en annan matchkaliber än den nivå som kanalen brukar erbjuda vid direktmatcher.

Vacchi är det bästa som erbjudits i Sverige

Men det är inte för fotbollen som Eurosport får detta spaltutrymme. Inte heller för den fantastiskt läckra grafiken, bäst i tv, eller för de begåvade nyhetssammandragen. Nej, det får den för de allt bättre bevakningarna av idrotter som cykel, tennis, friidrott och skidsport. Cykelsändningarna med briljante Roberto Vacchi är exempelvis de bästa som någonsin erbjudits i Sverige av den sporten. Det är ju knappast Vacchis eller Eurosports fel att jag ser fram emot Tour de France med en rutten smak i munnen.

De närmaste godbitarna i Eurosport är i juli just Tour de France, varje etapp, tre timmar om dagen. Liksom sim-VM från Japan. I augusti följer kompletta bevakningar av friidrotts-VM i Edmonton. Men också minituösa sändningar från VM i kanot respektive rodd. Sporter som garanterat inte totalbevakas någon annanstans.

På tal om Vacchi så har Eurosport ofta kommentatorer som nyligen varit elitaktiva. Det innebär insikter och inside-information. Men det betyder också att vi i de flesta fall talar om nybörjare. Risken är avsevärd att man hamnar in i en sändning med en tafatt kommentator. Att denne kanske är lysande när han/hon blivit varm i mikrofonen är lätt att missa när vi talar om en zapp-frekvent kanal. Man får hoppas att även du ger dem två chanser.

Och vad hände då med traktorpullningen från Island?

Dess intressen försvaras numera av Viasat Sport. Snooker bevakar däremot ingen. Man tackar.

ARTIKELN HANDLAR OM