Tyngd och styrka avgjorde EM-finalen

SPORTBLADET

ULM, TYSKLAND

EM i damfotboll slutade som den började. Med tysk seger över Sverige. Men den klara segern (3-1) i första gruppspelsmatchen blev bara förlängningsseger i finalen.

- Vi spelade bra mot dem i dag, vi står upp mot dem. Förlusten känns därför väldigt tung, säger förbundskaptenen Marika Domanski-Lyfors.

Målet för Sverige var att gå till final i EM.

- Sen var målet att ta guld. Så visst är jag besviken. Men vi gör ändå en godkänd turnering. Tyskland är ett av världens bästa lag, säger förbundskaptenen och räknar upp nästan hela det tyska laget när hon ska berätta om vilka världsspelare som Tyskland har.

- De var lite bättre, deras tyngd och styrka avgjorde.

När hon ska försöka summera turneringen behöver hon inte tänka länge innan hon svarar.

- Det finns mycket att ta med sig, framför allt är vårt anfallsspel mycket bättre än tidigare. Det är därför vi är i final. Totalt sett har Tyskland ett bättre lag, deras spelare har mer erfarenhet. Men det finns gott gry i våra spelare, det är ett lag för framtiden.

"Klart godkänt"

- Många har spelat bra i turneringen. Jag tycker att Malin Moström har tagit ett nytt kliv internationellt. Jane (Törnqvist) visade vilken stor spelare hon är innan hon blev skadad. Hanna Marklund visade här i finalen att hon kunde ta en världsspelare som Birgit Prinz.

- Flera får klart godkänt för sina insatser.

Finalplatsen och spelet i finalen gav Marika Domanski-Lyfors det kvitto hon ville ha inför framtiden.

- Det visar att vi är på rätt väg. Vi har ett bra lag inför framtiden. Målet nu är VM-slutspel och att spela bra där. Tyskland, USA och Kina är på väg in i en generationsväxling, så möjligheterna finns.

Semester väntar

Hon tror att det kommer att ta tid att glömma förlusten. Men nu direkt efter EM så väntar semester.

- Jag ska umgås med min son (Joakim 11 år). Vi ska åka till Göteborg och kolla lite på Gothia Cup.

Inte ens på semestern kan hon alltså vara utan fotboll.

- Ungdomsfotboll är alltid kul att titta på, säger hon och den besviket ihopbitna munnen spricker upp i ett leende.

Ingela Ahlberg/TT