Kina vs Kanada – spelet om spelen

Fem kandidatstäder städer slåss om att få arrangera OS år 2008 – här är de två största favoriterna

1 av 2
Peking
SPORTBLADET

PEKING

Invånare: Cirka 12 miljoner.

Arenor: 37 anläggningar totalt. 22 av dem måste byggas.

Koncept/avstånd: Mycket kretsar kring området ”Olympic green”, norr om Pekings centrum. Här kommer 56 procent av deltagarna tävla i någon av de 14 arenorna. Andra anläggningar finns kring universitetsområdet. Seglingen genomförs i Qingdao (690 km) och fotbollen i Peking och fyra andra städer (största avståndet 1 078 km).

OS-byn placeras i ”Olympic Green”-området på 80 hektar och har 17 600 bäddar. I dag finns 85 000 hotellrum i Pekingområdet. 2008 beräknas siffran vara uppe i 130 000 rum.

Väderförhållande vid OS: 29 grader, 67 procent luftfuktighet, klockan 15.00.

Politisk struktur: Peking, som huvudstad, har högre status än normala provinser. Men den centrala kommunistiska regeringens kontroll över alla sektorer är mycket stark. Nationella och lokala val ska hållas i början av 2003 och 2008.

Säkerhet: 80 000 personer kommer övervaka säkerheten, varav 50 000 är frivilliga. Terrorrisken bedöms som mycket liten.

Ekonomi: Kina är Japans näst största handelspartner, och USA:s och EU:s fjärde. BNP har ökat med i genomsnitt tio procent per år de senaste tio åren. Inflationen beräknas till 1,7 procent per år.

Folkligt stöd för OS: 96 procent är positiva.

Budget: 150 miljarder kronor (inkluderar miljöutveckling, järnvägar, flygplats, arenor).

”Det är svårt att fastslå hur mycket av investeringarna i den mycket stora budgeten som är OS-specifika. Och hur många av de stora investeringarna som kommer genomföras oavsett om Peking får spelen eller inte. Det finns ett mycket starkt folkligt stöd för att få vara värd för ett OS och i ett skede där Peking får spelen kommer det att uppfattas som ett erkännande av en nation”.

Sportbladets bedömning:

Kommentar: Pekings satsning är åter gigantisk. Flygplatser, vägar, järnvägar och nya arenor ska byggas. Miljön ska renas. Men planerna döljer inte de politiska problem i kommunistregimen. Få tvivlar på att OS skulle bli lyckat organisatoriskt. Men tillräckligt många IOK-medlemmar tvekar att ge det kinesiska systemet klartecken för att Peking ska få OS. Än. Chansen ligger i att anti-Pekingmotståndet splittras på flera av de andra kandidaterna.

TORONTO

Invånare: Två miljoner (staden), fem miljoner (inklusive förstäder).

Arenor: OS ska genomföras på 35 anläggningar. 14 existerar i dag, 12 måste byggas om/renoveras, nio nybyggen.

Koncept/avstånd: Toronto vill ha ett kompakt OS där Toronto Waterfront vid Lake Ontario blir den stora knytpunkten. Inom Toronto Waterfront, som mäter sex kilometer, ska 17 anläggningar för 25 sporter ligga, motsvarande 85 procent av de tävlande. Kanotslalom (120 km) och fotboll (426 km, bland annat i Ottawa) är de sporter som avgörs längst bort.

Boende: OS-byn inom Toronto Waterfront har 16 960 bäddar. Hotellkapaciteten i Toronto är 45 000 rum. Inom en radie av 100 km från Toronto finns det totalt 75 000 rum. Ytterligare 3 600 rum kan bli tillgängliga via kryssningsfartyg.

Väderförhållande vid OS: 23 grader, 69 procent luftfuktighet, klockan 15.00.

Politisk struktur: Kanada är en demokrati med ett federalt system som ger de enskilda provinserna stor makt. Provinsen Ontario har gett sitt stöd till OS-ansökan.

Säkerhet: IOK:s utvärderingskommitté bedömer terrorrisken som låg. 6 000 ordinarie poliser bevakar ordningen tillsammans med 8 000 frivilliga.

Ekonomi: Kanadas ekonomi är stark och stabil. En överenskommelse finns redan med lokala fackförbund om att undvika strejker i samband med byggnationen av OS-arenor.

Folkligt stöd för OS: 71 procent är positiva.

Budget: 3,5 miljarder kronor. Utvärderingskommittén var inte helt nöjd med hur budgeten utformats. En stor del av anläggningarna byggs av och ägs av privata intressenter.

IOK:s slutsats: ”Utvärderingskommittén är övertygad om att planeringen är genomförbar och att Toronto kan genomföra utomordentliga spel”.

Sportbladets bedömning:

Kommentar: Toronto har idealiska förutsättningar för ett OS. Lagom stor stad, välorganiserad och ett vinnande koncept med korta avstånd. Lägg till att valet blir mindre politiskt kontroversiellt än Peking och gynnar pr och marknadsföring mot den så viktiga amerikanska tv-marknaden. Dessutom får Toronto till stor del översvallande beröm i utvärderingsrapporten. En bra presentation inför samtliga IOK-medlemmar i Moskva tar spelen åter till Kanada.

”Peking har oerhörda resurser”

Ulf ”Tickan” Carlsson, 40, förbundskapten i bordtennis, på besök i Kina (Peking och Shanghai):

”Torontos koncept är tilltalande”

Jonas Höglund, 29,

ishockeyproffs,

Toronto Maple Leafs.

Michael Wagner