Krajnc tillbaka i ringen om två veckor

Sen väntar kanske Roberto och titelmatch

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Senast i oktober får svenske proffsboxaren Armand Krajnc chans att återerövra sin världsmästartitel i mellanvikt. Åtminstone enligt sitt återfunna stall Universum.

Men om det blir i ringen är en öppen fråga.

Krajnc har inte gått en match sedan i oktober, då han försvarade sin WBO-titel mot Bert Schenk. De senaste månaderna har karriären mest handlat om kontroverser med tyska Universum. Men i slutet av juni återförenades 27-årige Krajnc med sitt stall och på torsdagen kallade de till en gemensam presskonferens i Stockholm.

Svenskens nästa match blir den 28 juli. Någon motståndare är ännu inte klar, men någon boxare i den absoluta toppen kommer det inte att bli - på grund av skaderisken.

- Armand har kort tid på sig att ta sig tillbaka till toppen och vi kan inte riskera något nu. Varje match är farlig, säger Universums tyske ägare Peter Kohl.

Att nå toppen innebär i första skedet att Krajnc tar tillbaka sin titel. Men hur är osäkert.

Oklart om titeln

Svensken sade nej till att försvara sin titel den 7 juli och i dagsläget finns ingen regerande WBO-mästare i mellanvikt. Den 21 juli går en ny match - och vinnaren av den kan bli ny världsmästare. Men om matchen verkligen var titelmatch avgör WBO först fyra dagar efter matchen. Och beslutet kan i stället bli att Armand Krajnc trots allt får behålla sin titel.

Får han inte det, kommer Krajnc att utmana den nyblivne mästaren i en ny titelmatch. En sådan ska gå inom 120 dagar från det att en ny världsmästare har utsetts - alltså senast i slutet av oktober.

Enligt Peter Kohl är det ställt utom allt tvivel att Krajnc får boxas om titeln - om han inte får tillbaka den på annat sätt. Men frågan är väl om något är helt säkert inom proffsboxning.

Roberto eftertraktad

Det bråk som har varit mellan Universum och Armand Krajnc tonas ned och har enligt parterna lösts snarare genom diskussioner än uppgörelser. Krajnc anser att han nu har fått löfte om att matchas som en proffsboxare.

- Vi förstår varandra bättre nu, säger Armand Krajnc, men medger att ett skäl till att han är tillbaka hos Universum är att han ville börja att boxas så snabbt som möjligt igen.

Och för hans del tycks en match mot Paolo Roberto, det andra svenska affischnamnet inom proffsboxning, vara nästan lika prioriterad som WBO-titeln. Planerade och omdiskuterade möten har tidigare ställts in och irritationen från Paolo Roberto har varit stor. Helst ser Krajnc en match i september, vilket Roberto redan sagt nej till.

- Om det inte passar i september, kan vi ta en annan dag. Säger han nej nu, får han aldrig chansen igen, säger Armand Krajnc.

Lisa Blohm/TT