Finländsk journalist gripen i Peking

Han filmade i ett bostadsområde som ska rivas

SPORTBLADET

Kinesisk polis grep på fredagen den finländske journalisten Tuomo Pesonen och två av hans kinesiska medarbetare i Peking.

Det uppger finländska radions svenskspråkiga nyhetsprogram Aktuellt.

Efter en knapp timmas förhör släpptes samtliga. Det var Pesonen och hans kinesiske guide samt en medlem av filmteamet som greps.

Tuomo Pesonen är stationerad i Peking som Asienkorrespondent för finländsk radio och tv, Yle. När han greps hade han filmat i ett bostadsområde i sydvästra Peking, där myndigheterna planerar att riva flera hus om den kinesiska huvudstaden får Olympiska spelen 2008.

Det kan i så fall bli fråga om att upp mot 10 000 människor måste flytta från området, och det har hittills talats om låga ersättningssummor.

Polisen hävdade att Pesonen inte hade nödvändiga tillstånd för att filma i det aktuella området. Han hänvisade dock till officiella kinesiska löften om att utländska medier inte skall hindras från att arbeta fritt i landet.

Pesonen fick behålla sitt filmmaterial när han släpptes, uppgav den finländska Pekingambassadens presstalesman Mikko Puustinen för FNB.

Enligt Puustinen kan gripandet leda till någon form av anteckningar i de kinesiska säkerhetsmyndigheternas och utrikesdepartementets arkiv. Det här är dock inte något ovanligt för utländska journalister i Kina, sade Puustinen.

TT