Fakta: Här avgörs sommar-OS 2008

SPORTBLADET

PEKING, Kina

Staden: Huvudstad i Kina. 12 miljoner invånare, började bebyggas på 1 000 f.kr. Namnet betyder "Norra huvudstaden" på kinesiska.

Sevärdheter: Kinesiska muren, Himmelska fridens torg, Den förbjudna staden (gamla kejsarpalatset).

OS-budget: 17 miljarder kronor samt 200 miljarder på infrastruktur.

Huvudarena: Nationalstadion (80 000 åskådare), ska stå klar lagom till OS.

Centralområde: Ett parkområde i norr förvandlas till "Olympic Green", med huvudarena, OS-by, nybyggt simstadion och ett flertal inomhushallar. Seglingen avgörs i Qinqdao vid östkusten. Vissa fotbollsmatcher förläggs till Shanghai, Tianjin, Shenyang och Qinhuangdao.

Hemsida: www.beijing-2008.org

Kommentar: Favoriten höll i en OS-omröstning för första gången på mycket länge. Kina har lovat att lägga stora summor på att förbättra miljön, framför allt den dåliga luften i huvudstaden. De flesta är övertygade om att Peking kommer att kunna bjuda på spektakulära spel - även om en och annan redan är orolig över om det kommer att bli några medaljer över till andra länder. . .

Den största frågan är ändå vad OS-beslutet ska innebära för de mänskliga rättigheterna i landet. Arrangörerna har garanterat att utländska journalister nu fritt ska få besöka Kina för att skriva om vad de vill - inklusive behandlingen av Falungongrörelsen och situationen i Tibet.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM