Ulrica Messing besviken över Pekings OS-seger

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Idrottsminster Ulrica Messing är besviken över att Peking får hålla de Olympiska spelen 2008.

- IOK skulle ha valt en annan stad med tanke de många offentliga avrättningar och de uppenbara brott mot mänskliga rättigheter som sker i Kina, säger hon till TT på fredagseftermiddagen.

Foto: Björn Elgstrand

Ulrica Messing tog för några veckor sedan kontakt med de båda svenska delegaterna i Internationella olympiska kommittén (IOK), Gunilla Lindberg och Arne Ljungqvist, för att förmå dem att inte rösta på Peking som OS-värd.

Skälet var att Kina inte respekterar de mänskliga rättigheterna och att detta är en större fråga än det rent idrottsliga. Agerandet fick bland annat en del kritik från IOK-delegaten Arne Ljungqvist som menade att politiker inte ska lägga sig i hur delegaterna röstar.

- Det var inte bara min rättighet utan även min skyldighet som idrottsminister att tycka till i frågan. Så trots kritiken är det inget jag ångrar i dag, säger Ulrica Messing.

- Men nu när IOK ändå valt Peking vilar ett ansvar på Kina att de tar åt sig omvärldens kritik och även att IOK trycker på så att processen går framåt.

Idrott fredsrörelse

Ulrica Messing tror nämligen inte att Kina frivilligt försöker förbättra situationen när det gäller mänskliga rättigheter, utan påtryckningarna mot landet måste fortsätta.

- Vi har under deras kampanjtid sett hur massavrättningarna, i många fall på idrottsarenor som ska användas i OS, och förföljandet av till exempel Falungongrörelsen, har ökat, säger Messing.

Hon är därför besviken över att Peking blev OS-värd och även till viss del på IOK. De skulle ställt större krav på just mänskliga rättigheter i sitt val.

- Idrottsrörelsen är världens största fredsrörelse. Man kan inte leva upp till dessa ideal utan att ta hänsyn till demokrati och mänskliga rättigheter, säger hon.

Ekonomisk potential

Idrottsministern tror inte att det bara är idrott och politik som spelat in i valet av Peking, utan även Kinas enorma potential som även en ekonomisk stormakt.

- Det är ingen tvekan om att det finns ett starkt kapitalintresse för den kinesiska marknaden. Ekonomin har varit ett av IOK:s skäl till att landet fick OS, hävdar Messing

Hon anser dock att Sverige ska delta i OS 2008, förutsatt att inte de mänskliga rättigheterna försämras ytterligare i Kina.

Tomas Skoglund/TT

ARTIKELN HANDLAR OM