Ett hån mot oss som gillar sport

Sorgligt - men Samaranch har aldrig haft problem med blodiga bödlar

SPORTBLADET

OS till Peking.

Det är så sorgligt.

Den olympiska rörelsen hyllar alltså återigen diktatur, ofrihet, dopning och blodig terror.

Det är verkligen sorgligt.

OS har gått i diktaturer förr. Tyskland, Sovjet, Sydkorea för att ta några.

En gång i tiden kunde man kanske hävda att OS skulle gå i Sovjet för att hålla ihop den olympiska rörelsen eftersom det Kalla kriget fortfarande rådde.

Nåt sånt argument finns inte längre.

Nu har de olympiska gudarna - eller ska vi kanske ta tillbaka den gamla hederliga titeln De Olympiska Pamparna - lagt OS i Peking för att de själva v i l l. De ville ta chansen att inför hela världen hylla en av vår tids blodigaste diktaturer.

Det har funnits ett enda argument för att lägga OS i Peking; om man låter Kina vara med och om de släpper in en massa utlänningar så kanske de öppnar upp sitt land så som Sydkorea gjorde och det underlättade ju för demokratin där.

Det är ett acceptabelt argument. Men det håller knappast. För det enda man med säkerhet vet är ju att regimen i Kina kommer att ta alla chanser att sola sig i glansen av alla olympiska gäster; risken är uppenbar att vi får en Moskvauppvisning av militärer och stela gubbar på ledarpodiet och finfina miltärmarscher vid invigningen. Ett slags förlorad värld som jag tror på sin höjd kan glädja några gamla stalinister i världens alla isolerade kommunistpartier och en del pampar i den olympiska rörelsen.

Började med att fixa OS till Sovjet

För det är ju det som är den sorgliga sanningen:

IOK-ledarna är fortfarande i rätt stor utsträckning den gamla skolans män som führern Samaranch och det är män som mer än gärna frotterar sig med totalitära ledare som gamla dammiga Franco-fascister och naftalindoftande Moskva-kommunister.

Eller gamla utrensningssugna kulturrevolutionärer i Peking.

Det var Samaranch själv som gjorde karriär på att få OS till sitt favvoland Sovjet och det var han som styrde så att den nästan lika totalitära Coca Cola-olympiaden blev av i Atlanta på Atens bekostnad och det var han som i kraft av sitt dåliga samvete sen styrde så att Aten fick 2004 års OS.

Det är därför ingen dålig gissning att Samaranch som en sista stor insats för all världens kvarlevande diktatorer har sett till så att hans röstningsboskap nu lagt sina mandat för Peking.

Samaranch skäms inte.

Samaranch har aldrig haft problem med blodiga bödlar.

Samaranchs lakejer har aldrig funderat alltför mycket över att det är ett problem att så många skurkar gillar att sola sig i deras glans.

Samaranchs lakejer har aldrig tyckt att det är jobbigt att lägga OS i ett land som är ett fängelse. Inte så länge idrottsmännen där får hoppa och skutta någorlunda var de vill.

Det här är självklarheter. Det vet alla. Det är ett medvetet val IOK gör - de skiter i vad världen säger, de skiter i vem som är diktator eller demokrat, de är ju inte ens demokratiska själva, varför skulle män och kvinnor som inte valts demokratiskt välja demokratiska alternativ. IOK-pamparna gillar nog egentligen att det finns några diktatorer kvar som de kan luta sig mot.

En skymf mot idrottsvärlden

Det är ju egentligen självklart.

Kanske inte ens upprörande. Det är ju politik och vem kan förstå politik.

Men det i d r o t t s l i g t upprörande är ju att OS läggs i världens mest opålitliga dopningsland - möjligen bredvid Finland. D e t är en skymf mot idrottsvärlden. OS i Peking kommer att öppna för en ny generation kinesiska idrottsmän som springer, hoppar och simmar med hjälp av statlig dopning a la Östtyskland.

Det är ett hån mot oss alla som gillar sport.