- Jag är glad att ha hjälpt till

J-O Waldner: Ett OS betyder mycket för det kinesiska folket

SPORTBLADET

Kina tackade för draghjälpen under OS-kampanjen - och Jan-Ove Waldner tog emot.

- Jag är glad att ha hjälpt till. Ett OS betyder mycket för det kinesiska folket.

Foto: ROGER SCHEDERIN
HYLLAD SOM HJÄLTE Jan-Ove Waldner läser Kinas hyllningar till honom i gårdagens Aftonbladet och Sportbladet.

Det har stormat runt Jan-Ove Waldner senaste tiden. Han stödde Peking inför OS-omröstningen och har synts i flera reklamkampanjer med samma syfte.

Vilket han kritiserats för i media. Men i fredags kom upprättelsen. Med stor majoritet beslutade IOK att olympiska spelen 2008 hamnar i Peking.

- De vann överlägset. Största marginalen någonsin. Så mitt stöd kan inte varit särskilt kontroversiellt. Men det finns inte mycket jag kan göra, tidningarna skriver det de skriver, säger J-O.

Hur har du berörts av kritiken?

- Inget som har stört mig. Men det är märkligt, Sverige och Kina har mötts i flera träningslandskamper genom åren. Då har inga invändningar hörts.

Varför har du stöttat Peking?

- Jag har fått mycket hjälp av Kina. Träningsutbyten, landskamper och resor i landet. Och jag har blivit bra behandlad varje gång. Jag ville ge något tillbaka.

Kinas OS-delegater tackar via dagens Sportbladet för ditt stöd. Hur känns det?

- Trevligt. Jag är glad att ha hjälpt till. Ett OS betyder mycket för det kinesiska folket. 96 procent är positiva till OS. Det är skillnad mot hur det brukar se ut i Sverige. Här vill bara 50 procent ha OS.

"Kina har lyft sig"

Vad betyder det för Kina?

- Landet får en skjuts i rätt riktning. Jag var i Kina första gången 1981. Då gick det inte att få tag på Coca-Cola. Och jag fick knappt prata med de kinesiska spelarna.

- Nu är det helt annorlunda, i alla fall i storstäderna. Med pingisspelarna kan man umgås, ta en öl och spela kort. Kina har lyft sig, andra människor tillåts besöka landet och det finns en stor vilja att ta åt sig av världens kritik, lyssna och förbättra.

Kina har beskyllts för att inte respektera de mänskliga rättigheterna. Hur ser du på det?

- Jag stödjer det idrottsliga. Politiken är jag inte rätt person att uttala mig om. Men jag hoppas och tror att OS ökar demokratin.

Spelar du pingis 2008?

- Nej, nej. Det är för lång tid dit. Jag lägger av efter OS 2004.

Och dyker upp som tränare för det svenska bordtennislandslaget lagom till 2008?

- Varför inte? Det låter som en lämplig tidpunkt (skratt).

Vad gör du under somaren?

- Jag är ledig juli månad. Jag blir kvar i Sverige hela tiden. Och det är jävligt skönt. Det är första gången på tre år jag har semester.

Jan-Ove Waldner har med andra ord gjort sig förtjänt av lite vila.

Speciellt med tanke på den lyckade valkampanjen.

Robert Laul