Nu tar gudfadern adjö av sin familj

Av ett OS i ruiner gjorde Samaranch ett väldigt, globalt idrottshus

SPORTBLADET

I juni avslutade Juan Antonio Samaranch sin avskedsturné. Han hade sagt farväl till de 199 medlemsländerna i sitt olympiska imperium.

Resorna liknade påvens triumfturer. Han företräder Gud, Samaranch den olympiska guden.

De härskar båda över miljarder. Medan påven bara kan avgå med döden tackar Samaranch i eftermiddag för sig och drar sig tillbaka efter 35 år i olympiska kommittén. Under 21 år har han varit dess ordförande.

Foto: PETER KJELLERÅS
SAMARANCH OCH SVENSKARNA Juan Antonio Samaranch tillsammans med Olof Stenhammar och Stefan Edberg i samband med Stockholms OS-ansökan, med kung Carl XVI Gustaf i Nagano 1998, med IOK-ledamoten Gunilla Lindberg i fjol och som prisutdelare på hockey-VM 1998 då Mats Sundin och Sverige tog guld.

Samaranch har hamrat ut sin tro på olympiader i följande meningar: "OS har två mål. Det första är att föra samman ungdomar från alla världens länder i ömsesidig respekt för sport och vänskap. Det andra målet är att samla världens främsta idrottsutövare. Världens största idrottsföreställning, förtjänar världens bästa aktörer."

Samaranch har varit framgångsrik. Ur de OS-ruiner han tog över l980 lät han bygga ett väldigt globalt idrottshus. De gamla skulderna har betalts av och OS-rörelsen går med svindlande vinst, tiotals miljarder.

Han har spridit sin OS-religion med hjälp av de mäktigaste multinationella bolagen. Läskedrycksbolag har sponsrat liksom de största mediekoncernerna och stora försäkringsbolag. Samaranch lyckades länge med företagsledarens främsta uppgift: att skapa ett starkt varumärke.

Han ledde också OS bort från det kalla kriget. Efter bojkotterna i Moskva och Los Angeles nådde olympiarörelsen försoning i Sydkorea.

Liksom påvens Vatikan-stat har Samaranchs skapelse skakats av svindel, korruption, rättegångar, fängslanden och utrensningar.

1999 höll OS-bygget på att glida över stupet, ner i avgrunden. De teser om korruption, gubbvälde, maktmissbruk och fiffel, som författarna Simson/Jennigs l992 hade spikat i sin bok The Lords of the Rings, var på väg att bekräftas.

Korruptionen avtäcktes. De som så villigt lovat ordna vinterolympiad i Salt Lake City hade stoppat tio miljoner i fickorna på IOK-ledamöter. Tjänster, allt från flotta resor till sexuell underhållning, tillhandahölls.

Japaner som ville lysa upp Nagano med OS-fest tryckte 250 000 kronor i 62 IOK-medlemmars händer.

Sydney slog ut Peking som OS-värd genom att taktiskt köpa två IOK-medlemmar till styckepriset 350 000 kronor.

Stockholms lilla korta OS-äventyr är ännu inte helt färdigutrett. Fast alla vet att pengar och generositet ströddes för IOK-folkets fötter.

Salt Lake City-rättegången är planerad att inledas inom kort.

Samaranch lovade reformer

Samaranch fick kalla till extramöte och han ställdes till svars inför den amerikanska kongressen. Huset är städat nu, lovade han. Då hade sex IOK-medlemmar rensats ut, de särskilt och indiskret mutbenägna. Fyra andra hoppade av frivilligt.

Samaranch lovade reformer: öppenhet, nyrekrytering av ansvariga, fler kvinnor i ledningen och så tillsattes en etik-kommitté.

Männen tar ännu hand om cirka 90 procent av platserna i IOK. Men etikkommittén, ett krav från de mäktiga sponsorerna, har skapats. Bland rådgivarna finns Henry Kissinger. Det finns en konsekvens i det valet. Samaranch har alltid varit en politisk olycka.

Som ung klev han över från den republikanska sidan i Spanien för att förena sig med diktatorn Franco. Foton visar hur nuvarande OS-ledaren faller på knä för El Caudillo och hur han lyfter sin arm i fascist-hälsning. Naturligt nog, han var en av de ledande fascisterna i Barcelona.

Franco belönade Samaranch, lät honom sköta sport och fysisk fostran i statsapparaten. Med tiden fick han också sköta sparbanksrörelsen. Han blev ett passande parti för en av Kataloniens aristokratiska familjer och giftes in i den.

Alltid nära till makten

Kritiker finner stora likheter mellan Franco-systemet och det IOK som Samaranch skapade. Samma brist på insyn och demokrati. Samma svågervälde och korruption. Samma hemlighetsfullhet och hierarki. Och samma ledarkult. När Samaranchs ordförandekap senast stod på spel, krisåret l999, fick han 86 av IOK-medlemmarnas 90 röster.

Samaranch har omgett sig med lyx, bott för miljonbelopp på flotta Grand Hotel i Lausanne, IOK:s huvudstad. Hans nära förtrogna har anpassat sig till de vanorna.

Om Samaranch stått långt från de aktiva och från idrottsrörelsen, så har han alltid haft nära till makten. Spanske kungen har dubbat honom till "markis". Universitet har utnämnt honom till hedersdoktor. Städer har valt honom till hedersmedborgare (IOK-huvudstaden Lausanne nobbade dock) och medlemmar ur det uppvaktande hovet har föreslagit honom till mottagare av Nobels fredspris.

Samaranch har också delat ut ordnar, särskilda olympiska ordnar. Två av mottagarna är Honecker och Ceausescu, diktatorer i Östtyskland respektive Rumänien. Båda var ansvariga för att bygga elitidrott på sprutor och tabletter. Östtyskland var själva centrumet för dopningexperimenten. Få tror att Samaranch och IOK var okunniga om orsakerna till det östtyska idrottsundret eller till den rumänska barngymnastiken.

Numera vet och erkänner Samaranch: Dopningen är ett av idrottens allra djupaste och mest svårhanterade krisfenomen och det kommer aldrig att helt besegras, medger han.

Arvet efter honom ska delas upp i Moskva. Staden har valts ut av ordföranden själv. Han inledde sin olympiska karriär i Moskva och där var han också ambassadör. Han kan spegla sig själv och sin karriär i den ryska huvudstaden.

Två av hans nära medarbetare är huvudkandidater till IOK-tronen. Kanadensaren och juristen Dick Pound och ortopeden Jacques Rogge från Belgien. Något vid sidan av finns sydkoreanen Kim Un Yong, en gång säkerhetschef i den dåvarande sydkoreanska diktaturen och tydligt inblandad i mutaffärerna kring Salt Lake City.

Samaranch själv har placerat sin son Juanito i IOK:s ledning. "Jag gör som familjen Bush", säger han.

Fast Juanito blir säkert inte IOK:s ordförande. Efter Samaranch blir det svårt för IOK att lösa alla frågor inom den lilla familjen.

Presidenten kan fem språk

Detta har hänt under hans 21 år vid makten

Olle Svenning