Jakten på VM-biljetter intensifieras

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Jakten på biljetter till VM i friidrott går in i sitt slutskede. Och för några svenskar börjar tiden rinna ut.

Bland andra Peter Häggström och Mattias Sunneborn - åttametersmän i längdhopp som har kniven på strupen i tisdagens DN-gala på Stockholms stadion.

OS-hopparna Peter Häggström och Mattias Sunneborn riskerar att missa årets höjdpunkt, VM i Edmonton i augusti. För att båda ska få åka till VM krävs 8,20, vilket är osannolikt med tanke på årets resultat.

Problemet är att ingen av dem ens klarat B-gränsen - 8,05 - i år. Och då duger inga gamla meriter.

- Klarar de inte 8,05 tar jag inte med någon, säger förbundskapten Ulf Karlsson.

- De som jag förhandsnominerat har klarat A-gränsen till VM tidigare. Skulle jag ta med de som klarat B-gränsen förra året så måste jag ta med fler aktiva. Häggström och Sunneborn måste upp till bevis nu.

Veteranen Sunneborn har i alla fall varit över åtta meter i sommar, men har trots flitigt tävlande inte fått till de sista centimeterna. Häggström har en ännu längre bit kvar och har tävlat sparsamt, bara fyra gånger utomhus.

Tränar sig i form

- Det har blivit lite mindre än planerat, säger Häggström. Men jag hade en nedåtgående trend och kände att jag behövde träna i stället.

- Jag tror att det var rätt val. Nu har jag bara två tävlingar innan anmälningstiden till VM går ut, DN-galan och en tävling i Finland den 22 juli, men jag brukar tävla bra under press. Jag är i bra form, ge mig bara lite medvind så ska jag ta mig till VM.

I damstav har Sverige också ett par VM-kandidater. Kirsten Belin prickade ju faktiskt kvalgränsen då hon satte svenskt rekord med 4,20 i Europacupen i Vasa i midsomras. Men Hanna-Mia Persson har gjort 4,18 och kan sno åt sig VM-biljetten om hon når riktigt högt i DN-galan, där världsrekordinnehavaren Stacy Dragila är stor favorit.

- Om Hanna-Mia också klarar B-gränsen så får den som hoppar högst åka, fastslår Ulf Karlsson.

- Det ska också bli intressant och se om Jenny Kallur kan göra sin syster Susanna sällskap till VM. Det fattas bara en tiondel för henne på 100 m häck.

Det hänger på Aare

Kapten Karlsson vill också gärna skicka ett lag på 4x400 meter till Edmonton. Men det finns en felande länk - Magnus Aare.

- Han är en sekund från fjolårstiderna. Han måste ner på 46,2-46,3 på sista sträckan i stafetten i morgon. Annars blir det inget stafettlag i VM, även om Jimisola Laursen, Mikael Jakobsson och Johan Lannefors har fin form.

DN-galans stafett utgör totalt 1 000 meter och består av sträckorna 100, 200, 300 m respektive 400 meter.

Danderydslöparen Magnus Aare springer sistasträckan i Sveriges andralag och får i alla fall inspirerande motstånd - även om det bara blir ryggtavlan han får se av Michael Johnson.

Den amerikanske superlöparen deltar i stafetten på Stockholms stadion under sin långa världsturné runt klotet.

Peter Wikström/TT