Lycka till "Dr Clean"

Även om VM-guldet är ren lögn

SPORTBLADET

"Dr Clean" kallas han, den diplomatiskt lågmälde och välartikulerade belgiske läkare som de närmaste åtta åren kommer att vara världsidrottens mäktigaste man.

En till synes fläckfri man som säger sig stå för hög etik. Det låter ju bra, även om etiketten känns något ovanlig på en IOK-president.

Det är ett tufft jobb han står inför, Dr Chevalier Jacques Rogge, och trots omskrivna seglarmeriter, är han faktiskt ingen man för stormar och snålblåst.

"Sjömannen ber inte om medvind - han lär sig segla" som Gustaf Lindborg, en relativt okänd svensk författare från förra sekelskiftet, fått till det i en bevingad sentens.

Jacques Rogge från det lilla samhället Deinze (16 000 invånare), några mil sydväst om födelsestaden Ghent, lärde sig alltså denna navigeringskonst så pass bra, att han nu i Moskva utklassade sina konkurrenter: 59 röster för Rogge mot 23 för den sydkoreanske mutkolven Un Yong Kim som i alla andra församlingar utom den här skulle fått startförbud efter Salt Lake City-skandalen, 22 för den kanadensiske advokaten Richard Pound som tydligen retat upp för många av sina IOK-kolleger och blott sex för ungraren Pál Schmitt; enda kvinnan Anita L. Defrantz hade man rensat bort redan i första omgången.

Svenska IOK-delegaten Gunilla Lindberg är "jättenöjd" med valet, nye SOK-ordföranden Stefan Lindeborg kallar Rogge för "bästa valet", men ingen verkar bry sig om hur bra Juan Antonio Samaranchs efterträdare egentligen var som idrottsman.

För att få svar på detta ringer jag upp en man som bör veta: Arne Åkerson, samtida finnjolleseglare med Rogge, världsmästare i Tönsberg 1962, europamästare i Medemblik 1968 och i Warnemünde 1969, senare svensk OS-seglarbas både 1984 och 1988.

- Jättekul! En trevlig kille, redig och ordentlig - men för att segla finnjolle var han inte fysiskt tillräckligt stark, minns Arne Åkerson.

- En typisk lättvindsseglare.

En placering bland de tio

Det ser man också om man skärskådar vad Jacques Rogge åstadkommit under sina tre olympiska äventyr som aktiv. En enda placering bland de tio bästa på 21 delseglingar: en tredjeplats i första seglingen 1972, i lättvindarnas Kiel.

Man påstår, att Jacques Rogge deltagit i tre sommar-OS. I Mexico City, München och Montreal.

Det är alltså en sanning med modifikation, eftersom man 1968 seglade i Acapulco, 1972 i Kiel och 1976 i Kingston.

En ren lögn, som jag hoppas att Jacques Rogge själv raderar ut från IOK:s hemsida och ur alla andra personakter, är att han skulle ha tagit ett VM-guld och två VM-silver i finnjolle.

Jag har gått igenom alla VM-seglingar från 1956 till 1980 utan att hitta Rogges namn nånstans i toppen.

Då har det faktiskt funnits bättre belgiska finnjolleseglare. André Nelis vann VM både 1956 och 1961, tog OS-silver 1956 och OS-brons 1960, och så sent som i Atlanta (Wassaw Sound) 1996 tog Sebastien Godefroid OS-silver.

Någon sorts världstävling har Jacques Rogge kanske vunnit, och om denna lilla lögn är det enda vi kan beslå honom med, så är mycket vunnet.

Programförklaringen med kampen mot dopningen som nummer ett och ambitionen att stoppa spelens ständiga förstoring (195 000 ackrediteringar senast i Sydney) som nummer två är i alla fall sympatiska.

Ett "Lycka till!" kan man faktiskt kosta på sig.

Hans karriär i OS som finnjolleseglare

Lasse Sandlin