"Fuskarna får det inte lätt"

Arne Ljungqvist hyllar kompisen Rogge - IOK:s nye president

SPORTBLADET

MOSKVA

IOK-medlemmarna Arne Ljungqvist och Gunilla Lindberg har inte setts gladare. Tack vare en ny president.

Andra fruktar redan Jacques Rogge, 59.

- Det blir inte lätt för dopningsfuskarna, säger Ljungqvist.

Foto: DMITRY SALGANOV
"NU KOMMER SAKER HÄNDA" Svenske IOK-ledamoten Arne Ljungqvist känner den nyvalde IOK-presidenten Jcques Rogge väl. De är båda läkare och de arbetar båda två hårt mot dopningsmissbruket inom idrotten. "Nu skapas förutsättningar för en ny epok", säger Ljungqvist.

En bred plattform och en förmåga att samarbeta gav belgaren en överlägsen seger i kampen om att få efterträda Juan Antonio Samaranch.

Rogges 59 röster redan i andra omgången var nära tre gånger så många som Dick Pound eller Un Yong Kim fick ihop.

Senare på måndagskvällen mötte Jacques Rogge världspressen - för första gången som världens mäktigaste idrottsledare.

- Första prioritet blir att få ett lyckat OS i Salt Lake City, sa Rogge och fick sedan frågan om vad som är viktigast för IOK:s framtid:

- Kampen mot dopning. Om vi inte minimerar dopningsmöjligheterna hotas vår existens, sa han.

Gemensamma intressen

Det är ord som kan innebära en revolution.

- Med Rogge som president skapas förutsättningar för en ny epok, säger Arne Ljungqvist, tidigare ordförande i riks-idrottsförbundet och god vän med Rogge sedan 15 år tillbaka.

Rogge, kirurg, och Ljungqvist, professor i medicin, har ett starkt gemensamt intresse och nära samarbete i dopningsbekämpningen via IOK:s medicinska kommitté och World antidopning agencys (Wada) styrelse.

- Jag v e t att det kommer hända saker nu, säger Arne Ljungqvist med eftertryck till Sportbladet. Jacques tog kontakt med mig när han bestämde sig för att kandidera. Han vet att det måste städas inom idrotten.

Vad kommer hända?

- De flesta OS-idrotterna har skrivit kontrakt med Wada om att låta dem genomföra oannonserade dopningstester mellan tävlingarna. Rogge kommer se till att de genomförs i praktiken - i alla sporter, säger Arne Ljungqvist.

"Risk för många positiva prov"

Det innebär nya krav på stora proffsidrotter, som fotboll och ishockey.

- Då finns risken att det blir samma resultat som när vi på allvar började med testerna inom friidrotten - många positiva prov, säger Arne Ljungqvist.

Vad innebär det för de idrottsintressade?

- Att de vågar tro på att segrarna och rekordhavarna har gjort det på ett rent sätt. Samtidigt kan det innebära en sänkning av resultatnivån.

Hade Jacques Rogge tillåtit Javier Soto-mayor (som testade positivt för kokain) tävla i OS?

- Nej, nej. Inte en chans. Han hade i egenskap av IOK-president förklarat för internationella friidrottsförbundets styrelse att det är oacceptabelt och krävt att de stoppat honom. Jag, som vice ordförande i IAAF försökte, men det räckte inte, säger Arne Ljungqvist.

Från en annan bakgrund

- Jacques Rogge är läkare, hans fru är röntgenolog - inget ont om Samaranch, men Rogge har en helt annan yrkes-etisk bakgrund. Han kommer inte tillåta att några farmaceutiska experiment tävlar på idrotts-arenorna.

Vilka krafter kan stoppa honom?

- Dels finns det en kosttillskottsindustri, som manipulerar med innehållet i sina produkter, och sedan alla ja-sägare. De som påstår sig stå på samma sida, men som egentligen inte vill genomföra åtgärderna i praktiken, säger Ljungqvist.

Det är då den nye IOK-presidenten sätts på prov.

När han ska ta fajten med de mäktiga proffs-idrotternas ledare.

Så här ska Jacques Rogge ta itu med dopningsproblemen

Michael Wagner

ARTIKELN HANDLAR OM