DN-galan gav inga flera svenska VM-biljetter

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Tretton VM-klara svenskar i friidrott blev inte fler på tisdagen. Men VM-styrkan kanske utökas med ett stafettlag under veckan.

Förbundskapten Ulf Karlsson vill gärna ha med ett lag på 4x400 meter till Edmonton. Och i sista stund, i tisdagens DN-gala, fick han något att fundera över.

Ulf Karlssons planer på ett manligt lag på 4x400 m såg ut att spricka definitivt på tisdagen. Det hängde på att Magnus Aare skulle visa en klass som påminde om den som Jimisola Laursen, Mikael Jakobsson och även Johan Lannefors visat.

Tanken var att Aare skulle ner mot 46 sekunder på sista sträckan i den stafett som innehöll sträckorna 100, 200, 300 och 400 meter. Men Danderydslöparen föll på sista häcken i sitt individuella lopp på 400 m häck och sprang stafetten med bandagerad högerhand. Dessutom kom Johan Lannefors, som skulle springa tredjesträckan, aldrig till Stockholms stadion.

Men häcklöparen Magnus Norberg hoppade in, lämnade över pinnen till Aares onda hand och denne fick till ett lopp som Ulf Karlsson väntat länge på.

"Såg jättebra ut"

- Jag klockade honom på 46,1. Både Aare och Mikael Jakobsson såg jättebra ut, sade en nöjd Ulf Karlsson.

- Men jag vill vänta några dagar med att ta ut ett VM-lag på långa stafetten. Jag måste kolla hur det är med Lannefors först.

- Han har fått ont i ryggen, kunde Aare upplysa om. Kul att Ulf Karlsson var så nöjd över mitt lopp i dag. Det kändes riktigt bra.

I övrigt satte den svala Stockholmsluften stopp för ytterligare svenska VM-aspiranter.

- Det är inte min sommar, konstaterade Peter Häggström efter ännu ett fruktlöst försök att nå 8,05 i längdhopp.

Det är vad som behövs för att övertyga Ulf Karlsson om VM-kapacitet.

Både Häggström och rivalen Mattias Sunneborn klarade B-gränsen till VM förra året. Men längdduon har inte förmått hänga med i den svenska friidrottsboomen i år. Sunneborns 8,03 och Häggströms 7,95 i år räcker inte.

Sunneborn kände sig inte ens i tillräckligt bra form för att ställa upp i DN-galan. Häggström blev åtta och näst siste man på blygsamma 7,58 i sin första DN-gala, tre decimeter bakom segrande sydafrikanen Hussein al-Sabee.

Kramp

- Jag fick kramp i vaderna, var den 25-årige Ymer-hopparens förklaring.

- Det har bara hänt en gång tidigare. I femte hoppet högg det till riktigt illa. Hoppas det inte blir några efterräkningar. Men gör jag inte över åtta meter har jag inte i VM att göra.

Häggström har bara gjort fem utetävlingar i sommar och har en sista chans att fixa VM-biljetten, i en tävling i Finland 22 juli, dagen innan anmälningstiden går ut. För Sunneborn återstår en tävling hemma i Visby i helgen.

I damstav ser Kvarnsvedens 20-åriga Kirsten Belin är från Borlänge allt mer ut som ett VM-namn. Hon klarade ju VM-gränsen 4,20 precis i Europacupen i Vasa i juni och konkurrenten Hanna-Mia Persson förmådde inte rubba henne i DN-galan. Persson rev ur sig på ingångshöjden 3,92, medan Belin klarade 4,07. Sista chansen för Hanna-Mia Persson att snuva Kirsten Belin på VM-platsen är i Gävle i helgen.

Jenny Kallur blev sjua i ett stjärnfyllt 100 m häck på 13,31 och hon skrinlade därmed planerna på att göra tvillingsyrran Susanna sällskap till VM.

- Ja, nu gör jag inga fler försök att klara kvalgränsen (13,05), sade hon. Nu ska jag springa slätlopp. Jag är jättenöjd med mitt silver i häck i junior-EM.

Peter Wikström/TT