Kanonkontrakt för Mats Sundin

Sexårskontrakt ger honom 556 miljoner kronor

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Mats Sundin får en chans att avsluta hockeykarriären i Toronto. Kontraktet ger honom motsvarande 556 miljoner kronor för sex år.

- Jag tror att jag är rätt spelare att vara kapten för laget och jag vill verkligen avsluta min karriär här, sade Mats Sundin vid onsdagens presskonferens i Toronto.

Foto: AP
Mats Sundin

I Torontos hemmaarena, Air Canada Centre, presenterades uppgörelsen mellan NHL-proffset och Toronto. Mats Sundin flögs in från Sverige för att närvara vid presskonferensen.

Kontraktet är värt 52,5 miljoner dollar, motsvarande cirka 556 miljoner kronor. Det är den högsta summan i klubbens historia och det mesta en svensk idrottsman fått.

- Det här betyder att Mats Sundin är uppe på samma nivå som Pavel Bure, Jaromir Jagr och Joe Sakic, de allra största stjärnorna i NHL, säger hans agent Claes Elefalk på IMG till TT.

- Mats är naturligtvis oerhört lycklig över det här. Jag är väldigt stolt över att en av världens bästa klubbar värderar mig så högt, det är ofattbart, säger Claes Elefalk.

Kan inte säljas

Sundin kommer att tjäna 7,5 miljoner dollar för nästa säsong - hans sista på det gamla kontraktet - för att sedan tjäna nio miljoner dollar om året under en femårsperiod. I kontraktet finns även en klausul om att Toronto inte kan sälja honom under kontraktsperioden.

- Det är jätteovanligt, jag tror aldrig någon svensk fått igenom det tidigare, och Jaromir Jagr hade till exempel inte det. Det är ett fåtal superstjärnor som Wayne Gretzky som haft det inskrivet i sitt kontrakt, säger Claes Elefalk.

Sundin var Torontos bäste poänggörare förra året med 28 mål och 46 assist på 82 matcher. Men de 28 målen var svenskens sämsta resultat sedan Sundin kom från dåvarande Quebec Nordiques 1994.

Men svensken gjorde i gengäld ett mycket bra Stanley Cup-slutspel, med sex mål och sju assist på elva matcher när Toronto lyckades tvinga fram en sjunde och avgörande match mot New Jersey i semifinalen.

Värvat Renberg

Inför kommande säsong har klubben bland andra värvat ryssen Alexander Mogilnij från New Jersey samt Robert Reichel och Travis Green från Phoenix. Dessutom är svensken Mikael Renberg klar för Toronto.

- Mats kände att Toronto verkligen är den klubb som han vill avsluta sin hockeykarriär i, nu ser han fram emot nästa säsong, särskilt med tanke på alla fina nyförvärv, säger Claes Elefalk.

Kommande säsong blir 30-åringens åttonde med Toronto. Mats Sundin har gjort 356 mål och 506 assist för sammanlagt 862 poäng under 848 NHL-matcher.

Tobias Österberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM