Här bor våra svenska stjärnor

Monaco – där världens kändisar trängs

SPORTBLADET

MONACO

Välkomna till världens kändistätaste land.

Monaco är bara två kvadratkilometer, men här trängs några av världens mest kända idrottsstjärnor, popartister och fotomodeller.

Och 600 svenskar.

Kajsa Bergqvist är senast i raden av svenska idrottsstjärnor att få permanent uppehållstillstånd, men knappast den sista.

Den som står närmast på tur är Anja Pärson, även om hon inte känner sig mogen att ta steget riktigt än.

- Nej, jag har ju just flyttat till en lägenhet i Umeå, säger Anja.

Men hon är i samma läge som Kajsa. Stora inkomster under kort tid, som naturligtvis ökat efter Anjas succén i VM i S:t Anton med guldet i slalom och bronset i storslalom.

Vespa - ett passande fordon

Kajsa har redan flutit in i lilleputtlandets rytm efter bara några månader.

Hon har köpt en vespa för att kunna ta sig fram på de smala serpentinvägarna, där trafiken nu på sommaren står nästan helt still.

- Men just nu står vespan i garaget, eftersom jag inte hunnit skaffa monegaskiskt körkort ännu, säger Kajsa.

- Det måste jag ha för att kunna teckna en försäkring.

Hon har fått ordning på den nya lägenheten och kompisarna står på kö för att komma och hälsa på. På måndag landar kompisen Malin Ewerlöf-Krepp och hennes man Jan Krepp för att låna Kajsas lägenhet en vecka.

Alla kändisar, då?

- Ja, de finns här, men mitt problem är att jag har så svårt att känna igen folk. Jag skulle inte upptäcka någon ens om jag mötte honom eller henne på gatan, säger Kajsa.

Fått råd av Stenmark

Ingemar Stenmark, Monacos mest kände och mest långlivad svensk, har hon träffat flera gånger. Han hjälpte till med tips och råd redan innan Kajsa tog beslutet att flytta.

Pernilla Wiberg träffade hon under höjdhoppargalan i Båstad, då de bestämde sig för att träffas på hemmaplan.

Kajsa behöver bara gå ner i Monacos berömda yachthamn för att komma till Pernillas nya lägenhet. Pillan och Bödvar bor en tvärgata in från Monacos berömda hamn.

De som flyttar till Monaco måste också bo där, enligt furstendömets stenhårda regler.

I fjol blev tyska fotomodellen Claudia Schiffer utkastad, då hon bara tillbringat 27 dagar i Monaco under 1999. För att få behålla uppehållstillståndet hade hon varit tvungen att vara där minst ett halvår.

Det behöver däremot inte Kajsa Bergqvist och de andra idrottsstjärnorna. För dem gäller specialregler och hänsyn tas till alla dagar de tvingas tävla utomlands.

Många trogna Monacobor

De styrande i Monaco är livrädda att landet ska få stämpeln som en ren skattesmitarnation, där man bara skriver sig av skatteskäl och inte sedan bor.

Men det finns trogna Monacobor som Ingemar Stenmark, som bott i samma hus alla år i Monaco. Tennisspelarna Mikael Tillström, Thomas Enqvist och Magnus Gustafsson delar portuppgång med fotbollsproffset Pontus Farnerud.

Magnus Larsson och Magnus Norman bor i samma skyskrapa mitt på stranden.

Kajsa behöver knappast känna sig ensam.

Mats Wennerholm