Anna Lindbergs form bättre än förväntat

SPORTBLADET

FUKUOKA

Formen har varit oväntat bra för Anna Lindberg, 19.

Det har däremot inte förutsättningarna.

- Jag är glad att jag överhuvudtaget kan vara med och hoppa, säger simhoppsstjärnan inför VM.

Foto: Sven-Olof Englund
Anna Lindberg

Tidigt natten till måndagen startar VM för Anna Lindberg. Då väntar kval och sedan förhoppningsvis semifinal och final på 1-meterssvikten i VM i Fukuoka.

Hon ställer upp med blandade känslor.

Planen till VM var att hon skulle ha hunnit träna in en ny serie med högre svårighetsgrad. Den planen sprack i våras när hon fick göra sin andra fotoperation på kort tid.

- Hade det inte varit för den så hade antagligen min hoppserie sett annorlunda ut. Klart att det hade varit kul och bra, men jag är glad att jag kan vara med här, säger hon.

Två operationer

Efter ett misslyckat ingrepp i höger fot i december i fjol gjordes en ny operation i april. Hon känner fortfarande av skadan.

- Det har blivit bättre, men inte bra. Jag hoppar väldigt mycket just nu och då känns det. Läkarna har sagt att det kan ta ett år innan jag är smärtfri, berättar hon.

Trots problemen med foten har säsongen varit lysande hittills. I april, före operationen, vann hon EM för nationsmästare i Stockholm och nyligen vann hon Swedish Cup i Ronneby i hård konkurrens.

- Jag är faktiskt överraskad med tanke på att jag inte kunnat träna ordentligt i år, säger hon om framgångarna.

Ligger lågt

Inför VM ligger hon som vanligt lågt. Den här gången kanske med rätta. En svårare hoppserie är en prioritering för att kunna ta det sista och avgörande steget i karriären. Men den nuvarande duger också bra. Hon var femma i OS (3-meterssvikt) och har två EM-brons sedan tidigare på trean, i fjol och 1997. Det är på trean (final nästa lördag) hon har störst förväntningar.

- Jag satsar lika mycket på båda, men det har gått bättre på trean. På ettan är det små marginaler och svårare att gå till final (sex på 1 m, tolv på 3 m). Jag gör som jag brukar, försöka hoppa så bra som möjligt, säger hon.

Göran Sundberg/TT