Livet leker för svenskarna i British Open

SPORTBLADET

ST ANNES, ENGLAND

En handskada stoppade Pierre Fulke under halva fjolårssäsongen, en knäskada stoppade Niclas Fasth hela sommaren för två år sedan och en höftskada gjorde golflivet olidligt för Jesper Parnevik i fjol.

Nu leker livet igen för de tre svenska golfproffsen - i British Open.

Flyt för Pierre Fulke.

Aldrig tidigare har Sverige haft tre spelare med i täten efter en halv majortävling. Pierre Fulke gick på 67 slag på fredagen och är totalt sex under par. Han är tvåa, ett slag efter skotten Colin Montgomerie.

Jesper Parnevik fick 68 slag och är fem under par på delad tredje plats. Niclas Fasth fick 69 slag och är fyra under par på delad sjätte plats.

Pierre Fulke fick sitt stora genombrott för ett år sedan i British Open där han blev sjua. Han hade just kommit tillbaka efter åtta månaders lidande av en handskada som inte ville läka, men som en kiropraktor fixade genom att räta ut en sned kota i ryggen.

Fulke vann de skotska PGA-mästerskapen och Volvo Masters i höstas och kom tvåa i penningstinna inofficiella matchspels-VM i Australien i januari. Vårens resultat kunde ha varit bättre, men nu är Fulke med i leken igen - i sin favorittävling.

Inga bogeys

Han gjorde fyra birdies under sin bogeyfria 68-rond på fredagen.

- Jag höll bollen bra i spel, jag gav mig själv chansen och de gånger jag var i problem så satte jag puttarna.

- Det var som i går, med skillnaden att jag inte gjorde några bogeys på väg in. Gårdagens runda var en riktig självförtroendehöjare, i dag borde självförtroendet bli dubbelt så bra, säger Fulke som på torsdagen gick två under par och på fredagen fyra under par.

Fulke tror att han har chans att vinna tävlingen.

- Jag känner samma lugn som jag gjorde under Volvo Masters. Jag känner igen mig när jag går där ute och spelar från hur jag kände det då.

Fulke blev orolig då han på morgonen såg att det var fint väder och vindstilla, för han trodde att en sjöbris skulle komma senare på dagen, då han hade sin starttid.

- Men det blev inte så farligt med vinden, det var skönt.

Vindstilla morgon

Jesper Parnevik och Niclas Fasth välkomnade de tidiga starttiderna vid sjusnåret eftersom solen sken och det var så gott som vindstilla.

- Det var lättare i dag eftersom det inte var någon vind, säger Niclas Fasth.

- Men pinnplaceringarna var tuffa, mycket svårare än i går, så det var inte så mycket lättare, säger Jesper Parnevik.

Parnevik inledde bra. Gjorde fyra birdies på de elva första hålen. Sen gjorde han bogeys på det 14:e och det 17:e.

- Jag är ändå nöjd. Det viktigaste är att jag är med och har chansen på söndag.

Inte nöjda

Parnevik trodde inte att hans resultat efter två dagar, fem under par, skulle räcka särskilt långt när alla spelat färdigt på fredagen.

Det trodde inte heller Niclas Fasth efter sin 69:a. Han är fyra under par totalt. Varken Parnevik eller Fasth var helt nöjda med sina rundor på fredagen.

- Jag är rätt besviken över scoren, för jag spelade utmärkt och hade massor av birdiechanser. Spelet var grymt bra, säger Fasth.

Fjolårets höftskada gav Parnevik dåliga svingvanor. Han har kämpat hårt efter operationen i höstas för att slipa bort olaterna, men först nu kan han slå alla slagen som han vill - höga, låga, åt höger eller vänster.

Niclas Fasth hade det tungt både 1998 och 1999. 1998 för att han försökte spela både på USA-touren och Europatouren. 1999 för att han åkte på en knäskada.

- Jag var borta tre månader mitt i sommaren, så där försvann nästan hela säsongen, säger Fasth.

Han tog sig dock tillbaka till Europatouren genom kval och i fjol kom första segern (Madeira).

Och efter andra platsen på Irland för tre veckor sedan var självförtroendet på topp när han gjorde British Open-debut i veckan.

Ingela Ahlberg/TT

ARTIKELN HANDLAR OM