Fyra världsårsbästa i Monaco

SPORTBLADET

MONTE CARLO

Världsrekorden i friidrott låter vänta på sig detta VM-år. Och flera favoriter har ännu inte visat guldformen.

Golden League-galan i Monaco bjöd ändå på fina resultat, bland annat fyra världsårsbästa.

Två av världens bästa resultat i år kom på 800 meter. I herrarnas lopp var återigen schweizaren André Buchard för svår för den ryske raketen Jurij Borzakovskij. Det krävdes dock 1.42,91, som förutom världsårsbästa, även var schweiziskt rekord med en hundradel.

Borzakovskij, som kom sexa i Sydney-OS som junior, vann lekande lätt i DN-galan i tisdags. Men då var Bucher inte med och nu föll ryssen tillbaka i gamla synder och lade sig alldeles för långt bak i fältet. Han rundade alla utom Bucher och satte med 1.43,17 också nationsrekord.

Det återstår att se om det blir en ny duell mellan dem i VM. 20-årige Borzakovskij har bett att få avstå, han känner sig sliten. Ryska förbundet och hans sponsorer lär ha en annan åsikt.

Mutola mot VM-form

De senaste årens gigant på 800 m på damsidan, Maria Mutola från Mocambique, är på väg mot den form som gav henne OS-guld i höstas. 28-åriga Mutola, som vann 1 000 m i DN-galan, pressades rejält av brasilianskan Fabienne dos Santos och vann på världsårsbästa 1.57,17 och fem hundradelars marginal.

Även i herrarnas stavhopp, som ej är GP-gren i år, blev det världsårsbästa. Australiern Dmitrij Markov blev först vittne till Maxim Tarasovs otäcka fotledsbrott innan han gled över 5,95.

Damernas 1 500 m var grenen för den fjärde världsårsbästanoteringen i år. Rumänskan Violeta Szekely vann på 3.59,35.

I frånvaro av sprintsuveränerna Marion Jones och Maurice Greene vanns 100 m-loppen av amerikanerna Chryste Gaines, 10,98, och Bernard Williams, som oväntat vann herrarnas lopp på 10,08, hundradelen före Jon Drummond. DN-galasegraren Ato Boldon fick nöja sig med femte plats.

Peter Wikström/TT