Parnevik och Fulke ett slag från ledning

SPORTBLADET

ST ANNES, ENGLAND

Det blev stora omkastningar i täten av British Open i golf efter tredje ronden. Fyra spelare delar ledningen på 207 slag, sex under par.

De skuggas av bland andra Jesper Parnevik och Pierre Fulke, som är ett slag efter.

Lördagen var "moving day", som den tredje ronden ofta kallas då det intas positioner inför söndagens avslutning.

De mindre stjärnornas glans brukar mattas, och de stora hoppas tända förhoppningens strålglans inför finalen.

Så blev det, i viss mån, även i British Open på Royal Lytham & St Annes.

Till viss mån inte eftersom världsettan Tiger Woods bara fick 73 slag, två över par och den sjufaldige Europatoursegraren Colin Montgomerie inte lyckades behålla ledningen i tävlingen eftersom han gick på 73 slag, två över par.

Men till den mån genom att den förre världstvåan David Duval klättrade till ledning efter en 65:a och att veteranerna och US Mastersvinnarna Bernhard Langer och Ian Woosnam också klättrade dit med sina respektive 67:or. Även tysken Alex Cejka tillhör toppkvartetten efter sin 69:a.

I ledning på slutet

Tre svenskar fanns med i täten när dagen inleddes. Pierre Fulke gick i ledarboll tillsammans med Colin Montgomerie, Jesper Parnevik i bollen innan och Niclas Fasth i bollen dessförinnan.

Jesper Parnevik hade på de tolv första hålen bara gjort två par. Han blandade birdies med bogeys och en dubbelbogey. Parnevik var sedan i ledning i tävlingen, ända till det 17:e hålet där han gjorde en dubbelbogey efter att ha besökt ruffen två gånger.

- Jag har aldrig haft en så händelserik rond i British Open. Det kändes bra ända till åttan då bollen spann av greenen och jag fyrputtade. Då kändes det väldigt tungt, jag var nog sex slag efter ledningen, säger Parnevik.

Ny putter sista dan?

- Men jag spelade bra och visste att de sista nio var väldigt svåra hål. Så jag är nöjd med att göra fyra birdies i rad. Det är den vändningen som jag kommer att ta med mig från ronden. Dubbelbogeyn på 17:e var en besvikelse, det hade känts skönt att ha ledningen inför sista dan, gärna med några slag. Men jag är också nöjd med att bara vara ett slag efter.

Han lyckades inte få ordning på puttningen och frågan är om den "spejsade" puttern, som han tycker ser ut som ett rymdskepp, får fortsatt förtroende. Han vann med den i våras, men han kommer att testa några av de andra sju(!) han har med sig.

Tre gånger tidigare har Parnevik varit nära seger i British Open, på Turnberry 1994 (tvåa), på Troon 1997 (tvåa) och på Birkdale 1998 (fyra).

- Spelet har aldrig varit så bra som nu. Men de andra gångerna har puttningen varit bättre.

Tittade på ledartavlan

Pierre Fulke inledde med en birdie på det andra hålet och efter fyra hål var han i tävlingsledning. Men sen tappade han slag - på det sjunde, det nionde och så han gjorde sen en dubbelbogey på det 15:e hålet.

- Jag spelade inte riktigt bra, jag kollade kanske för mycket på "leaderboard" och så var det ett jäkla liv därute. Alla skrek på Montgomerie. Jag tyckte inte att det påverkade mig så mycket, men..., säger Fulke.

- Men det är skönt att inte vara mer än ett slag efter, jag är tillbaks där jag började dagen, ett slag efter ledningen.

Niclas Fasth gör British Open-debut, och med den äran. Han spelade ganska säkert även på lördagen, djupdök i alla fall inte som många andra "rookies". Han gjorde en birdie och en bogey på de första nio hålen och en bogey på de sista nio. Han fick 72 slag, ett över par, men är definitivt inte borta från en tätplacering på söndagen.

Ingela Ahlberg/TT