Rockstjärnehysteri kring Ian Thorpe

SPORTBLADET

FUKUOKA

En tonåring som världen aldrig sett maken till får unga japanskors hjärtan att brista.

När Ian Thorpe, 18, slagit världsrekord och efter prisceremonin kastar upp sin VM-maskot till publiken kommer ett skärande "iiiiiiiihh! " från läktarplats.

- Det känns lite overkligt att komma utifrån och få ett sånt oerhört publikstöd, sade simmaren som i Japan uppnått rena rockstjärnestatusen.

Foto: Niclas Hammarström

För några dagar sedan fick det australiska laget ta in sex livvakter för att hålla japanska supportrar, mest beundrarinnor, på lagom avstånd.

De lär få jobba ännu hårdare i fortsättningen.

Thorpe, som tog tre OS-guld i Sydney, slog till med två VM-guld och ett världsrekord den första dagen i VM. Guld och världsrekord på 400 m fritt, guld på 4x100 m fritt.

Världsrekordet på 400 m kom efter en makalös slutfas av loppet.

- Jag sparade på energin i ungefär 300 meter eftersom jag hade lagkappen och resten av veckan att tänka på, sade Thorpe.

Kan ännu snabbare

- När jag såg att jag hade slagit världsrekord skrattade jag. Men jag önskar att jag hade varit lite snabbare, att jag hade gått under 3.40, sade Thorpe som noterade 3.40,17 och putsade sitt gamla rekord med 42 hundradelar.

Är du besviken trots att du slagit världsrekord!?

- Inte besviken - jag är nöjd, men det hade varit roligare att simma ännu snabbare. Det är ju dit man strävar, att utvecklas och simma fortare, sade han.

Simvärlden har sällan sett maken till en så ung dominant. Det var just i Fukuoka som han slog igenom som 14-åring 1997 på Stilla Havsmästerskapen. Den här gången ska han i simhallen Marine Messe jaga titlar även på 200 m fritt, där han fick stryk av holländaren Pieter van den Hoogenband i OS, och 800 m fritt.

Bäst genom tiderna

Han ska även starta på 100 m fritt och i lagkappen 4x200 m fritt. Med jackpot kan det bli fem VM-guld. Thorpe innehar också världsrekorden på 200, 400 och 800 m fritt.

Totalt har han genom åren satt 14 världsrekord och därmed tangerat landsmannen Dan Talbots rekord från 1950-talet inom australisk simning. Lagkamraten Michael Klim kallade honom den bäste australiske simmaren genom tiderna.

- Jag vill uppnå mer innan jag skulle ta såna ord i min mun. Dessutom tycker jag inte man kan bedöma någon aktiv så. Det är först när karriären är över man kan göra det.

För 10 000 extatiska åskådare i Fukuoka Marine Messe var han i alla fall störst.

Och förmodligen för ännu fler.

Göran Sundberg/TT