Internationellt genombrott för Stefan Nystrand

SPORTBLADET

FUKUOKA

Det var dagen när Stefan Nystrand, 19, tog klivet in i världseliten.

Han slog svenskt rekord både i försöken och semifinalen på 50 m fritt och tog sig till final med femte snabbaste tid i sim-VM.

- Jag tror han kan ta medalj, säger förbundskaptenen Hasse Bergqvist.

Foto: Björn Lindahl
StTefan Nystrand

Som om det inte vore nog med rekorden på 50 m fritt var han också med om att föra laget på 4x100 m fritt till svenskt rekord och en fjärdeplats.

En sån rekorddag!

- Jag är jätteglad. Nu har jag infriat mitt mål på 50 m fritt och vi får vara nöjda med lagkappen också. Målet där var att slå svenskt rekord.

Nystrand ville dock inte bygga upp några större förväntningar inför finalen på måndagen:

- Målet är nått. Finalmål kommer först till nästa mästerskap, sade han och skrattade.

Slåss om bronset

Förbundskaptenen Hasse Bergqvist hade förståelse för Nystrands inställning. Men kommer att jobba för att ändra den.

- Låt honom suga på den här karamellen nu. I morgon har vi hela dagen på oss att fixa resten. Jag tror att Anthony Eervin och Pieter van den Hoogenband står i en klass för sig. Men sedan är det helt öppet. Han kan vara med och bråka om bronset. Men likaväl kan han bli åtta också, sade Bergqvist.

Nystrand putsade sitt eget svenska rekord med en hundradel (22,48) i försöken och slog sedan till med 22,31 i semifinalen.

- Det känns inte riktigt som jag slagit svenskt rekord utan som att jag slagit pers. Det skulle kännas annorlunda om jag slog någon annans rekord. Min tid i försöken kände jag att jag kunde gå under, men semifinalloppet kändes helt perfekt, berättade han.

Nära medalj

Nystrand har tagit ett stort kliv sedan i fjol då han gjorde debut i världssammanhang på lång bana och blev 13:e i OS.

På 4x100 m gick Sverige i mål som femma men flyttades upp en placering sedan tredjeplacerade USA självt anmält att man använt en simmare i finalen som inte var anmäld i laguppställningen. Därmed diskades amerikanerna.

Guldlaget Australien, tvåan Holland och USA stod i särklass. Men sedan USA diskats och Tyskland i stället fått bronset var Sverige bara 48 hundradelar från medalj. Laget kapade det svenska rekordet, satt i OS i Barcelona 1992, med 92 hundradelar till 3.18,00. Förutom Nystrand simmade också Lars Frölander, Mattias Ohlin och Erik la Fleur.

- Vi är nöjda med att slå svenskt rekord. Innerst inne drömmer man ju om medalj, men vi är fortfarande en bit efter. Men vi har två nya i laget så det ser ljust ut för framtiden, sade Bergqvist.

Göran Sundberg/TT