Damtennislandslaget till World Group

SPORTBLADET

FALKENBERG

Sex års väntan är över.

De svenska damtennislandslaget är återigen med i Fed Cups World Group, med världens 16 främsta nationer.

Åsa Carlsson såg till att kvalet mot Japan var avgjort redan efter tredje singelmatchen.

Åsa Carlsson

Med setsiffrorna 6-0, 6-3 mot Shinobu Asagoe såg hon till att Sverige skaffat sig en ointaglig 3-0 ledning.

- Jag trodde aldrig att vi skulle vinna så här lätt. Det är helt otroligt, sade Carlsson som avslutade med ett serve-ess.

Sverige vann till slut med 3-2.

1995 åkte Sverige ur Fed Cups World Group efter förlust mot Holland. Då bestod elitgruppen av 32 nationer, nu är den bantad till hälften.

Nuvarande svenska förbundskaptenen Maria Strandlund fanns med i laget för sex års sedan. Hon var mäkta stolt över vad hennes tjejer presterat under helgen. I laget ingick Åsa Carlsson, Sofia Arvidsson, Diana Majkic och Jenny Lindström.

- Framför allt gläds jag med tjejerna, de är värda den här framgången, sade Strandlund.

Stor sensation

Japan var favorit innan mötet, Sverige slog ur underläge - och skrällde rejält.

Triumfen grundlades under lördagen efter att både Åsa Carlsson, rankad 118, och 17-åriga junioren Sofia Arvidsson, rankad 706, vunnit sina respektive singelmatcher.

När Carlsson avgjort mötet på söndagsförmiddag, kunde Sofia Arvidsson s p ela avslappnat i fjärdesingeln mot Rika Fuijwara.

Japanskan vann i tredje och avgörande set efter att Arvidsson, till publikens förtjusning, hämtat upp ett 0-5 underläge till tiebreak.

- Det var rätt så svårt att ladda till den här matchen eftersom det redan var klart, sade 17-åriga Arvidsson som redan på söndagskvällen åkte ner till Schweiz för att förbereda sig inför junior-EM, där hon kommer tillhöra favoriterna.

Sikta högre

Japan vann även dubbeln med 6-3, 6-1, där Åsa Carlsson och Diana Majkic spelade ihop för första gången.

I april nästa år sker lottningen inför spelet i World Group. Då får vi veta vilken Sveriges motståndare blir. Förbundskapten Strandlund är mycket optimistisk.

- Målsättningen är att försöka hänga kvar, men spelar vi som i helgen ser jag ingen anledning till att vi inte ska sikta högre. Åsa är en stabil spelare redan nu, och dessutom får Sofia ett år på sig att utvecklas ytterligare.

TT