Niclas Fasth sensationell tvåa i British Open

SPORTBLADET

ST ANNES, ENGLAND

I två timmar ledde Niclas Fasth British Open i golf.

Sen visade den amerikanska stjärnan David Duval att han inte är den eviga tvåan längre och tog sin första majorseger.

Fasth slutade tvåa - i sin debut i majorsammanhang.

- Det var bara kul där ute. Jag spelade bra och det var en fantastisk atmosfär, säger han.

Niclas Fasth

David Duval var tvåa inte mindre än sju gånger på USA-touren innan han vann sin första seger. Nu har han vunnit tolv i USA. Och han har varit tvåa i majorstävlingen US Masters två gånger, 1998 och 2001. I fjol hade han chansen att vinna British Open på St Andrews, men spelade bort sig på det 17:e hålet sista dagen.

I år var det dock hans tur.

Han vann på 274 slag, tio under par och var tre slag före den överraskande tvåan Niclas Fasth.

- Jag gjorde allt jag kunde. Möjligen kunde jag gjort ett par birdies till, på 17:e och 18:e. Men jag är nöjd. Nu känns det som om jag vunnit en andra plats, men ute på banan tänkte jag bara på seger, säger Niclas Fasth efter att han fått ta emot silverfatet som tvåa i tävlingen.

Bra start var viktig

Den 29-årige göteborgaren, som just flyttat till Monaco, låg på 20:e plats inför sista dagen på Royal Lytham & St Annes. Han gick ut ett par timmar före ledarbollen och han fick just den start han ville ha.

- Jag visste att om jag skulle ha en chans så var jag tvungen att göra birdies på de första nio hålen, för sen blir det svårt.

Han gjorde birdies på ettan, fyran, sexan och efter ytterligare en på sjuan så var han i ledning i tävlingen. Den ledningen höll han ända till David Duval gjorde birdie på det sjätte hålet.

- När jag blev medveten om situationen, att jag ledde, så blev jag lite nervös. Men inte farligt. Och jag körde lite avslappningsgrejor, andades rätt och rörde lite på kroppen.

Niclas Fasth är sprungen ur den så kallade svenska modellen. Han har varit med i amatörlandslagen och blev proffs 1993. Han har alltid trott på sin förmåga, att han ska kunna bli den bäste i världen.

- Det tror jag fortfarande. Men jag har insett att det är en lång väg att vandra.

Gapade efter för mycket

Till 1998 års säsong hade han kvalat in på USA-touren och försökte att hinna med att spela både i USA och i Europa. Det var dömt att misslyckas. Han tillbringade för mycket tid i flyg över Atlanten. Han förlorade tourkorten till båda tourerna och tillbringade 1999 på Challengetouren.

Samma år, 1999, skadade han knät och tappade de tre viktiga sommarmånaderna. Men han lyckades ta tillbaka tourkortet till Europatouren genom kvalet.

I fjol kom första segern, i Madeira i mars.

- Det var givetvis stort. En vinst är alltid en vinst. Men det här kanske är värt mer, säger han och ser sig om i British Open-omgivningarna.

Hans andra plats är värd mer i pengar än Madeira-segern. Han fick 360 000 pund, nästan 5,5 miljoner kronor - och är dessutom klar för höstens Ryder Cup.

- Jag har inte hunnit tänka på det ännu. Men visst ska det bli kul, säger Niclas Fasth.

Om 2,5 månad ska han bli pappa. Hans flickvän Marie Tinnert väntar parets första barn. Så prischecken på nästan 5,5 miljoner kronor kom lägligt.

Svårputtat för Parnevik

Efter tre bra försök gjorde Jesper Parnevik ett fjärde försök att vinna British Open. Men misslyckades på grund av puttningen. Han fick 71 slag på söndagen och slutade fem under par och blev nia.

- Jag har knappt satt nån (birdieputt) på två dar nu. Och man måste få i fler för att vinna det här. Jag hade dålig känsla i puttningen och då smög det sig in en osäkerhet, säger Parnevik.

- Det känns lite jobbigt. Det blir jobbigare för varje gång, säger han om att han åter igen förlorat chansen till seger efter två andra platser och en fjärde plats.

- Det som känns mest jobbigt i år är att spelet varit så bra. Jag har aldrig spelat bättre från tee till green i British Open. Men så som spelet känns nu så kan jag nog vinna Scandinavian Masters (om drygt en vecka).

Pierre Fulke, som spelade tillsammans med Parnevik sista dagen, hade en katastrofal avslutning. Han började med fyra bogeys, gjorde ytterligare två senare och fick åtta slag på det tolfte hålet, ett par 3-hål. Han fick totalt 83 slag, tolv över par och rasade ner till 62:a plats.

Ingela Ahlberg/TT