Duval bröt trenden och vann första majorn

SPORTBLADET

ST ANNES, ENGLAND

David Duval är inte längre den eviga tvåan.

Nu har han också vunnit en major.

- Det känns underbart, säger den amerikanske golfstjärnan och fingrar på The Claret Jug, silverkannan som är första priset i British Open.

Foto: AP

Han vann British Open med tre slag före Niclas Fasth. Duval hade det tungt inledningsvis i tävlingen, men fick 65 slag på lördagen och 67 på söndagen.

- Jag klarade kvalgränsen för att jag satte alla puttar. De två sista dagarna har jag hållit mig borta från ruffen också, säger han.

David Duval blev den yngste att 1993 vinna en tävling på den amerikanska challengetouren, Niketour. Han var då 21 år. Två år senare började han på PGA-touren. Han blev tvåa inte mindre än sju gånger innan han lyckades ta sin första seger 1997. Då gjorde han det, segrandet, ordentligt genom att vinna tre tävlingar i följd.

Nu har han vunnit sammanlagt tolv i USA.

"Vanliga gamla spelet"

I majorssammanhang har han blivit tvåa två gånger i US Masters på Augusta, 1998 och i år. Han blev dessutom trea i fjol. Och förra året hade han chansen att vinna, eller åtminstone ta en andra plats i British Open i St Andrews - men slog bort sig på det 17:e hålet sista dagen.

- Jag kände mig lugnare hela den här veckan än jag var på Augusta både 1998 och nu senast. Här har jag tänkt att "det här är ju bara det vanliga gamla spelet". Därför lyckades jag i dag.

1998 vann han penningligan på USA-touren och 1999 var han tvåa. Fjolåret blev en besvikelse eftersom han besvärades av ryggproblem som efter British Open blev så svåra att han tvingades till tio veckors vila.

- Jag hade så ont att jag egentligen inte skulle ha spelat British Open, säger David Duval.

I år har en handledsskada gjort att han inte kunnat spela och träna för fullt. Hans resultat på USA-touren har därför varit blandade.

Spelade med idolen

David Duvals pappa Bob och hans farbror är också golfproffs och pappan spelar fortfarande på seniortouren i USA. Han och David blev första far och som vann en tävling samtidigt. Davids bror Brent dog i leukemi när David var nio år. Föräldrarna skiljdes snart efter det.

- Jag förstår inte varför alla är så intresserade av min historia. Alla har sin beskärda del av personliga tragedier och jag tror inte att min historia har format min personlighet, sade Duval i en intervju 1999.

Sista dagen av British Open fick David Duval spela med sin barndomsidol, tysken Bernhard Langer.

- Ganska festligt att jag fick vinna när jag spelade tillsammans med honom, säger Duval.

Att han också fick vinna British Open, som han rankar högst av alla majors, gjorde förstås glädjen ännu större.

Ingela Ahlberg/TT