Deppigt i den svenska simtruppen

SPORTBLADET

FUKUOKA

En fjärdeplats på damernas 4x100 m fritt i sim-VM utlöste den stora deppardagen.

Kvartetten i laget deppade och förbundskaptenen Anne Forsell gjorde likadant - och erkände dessutom att hon oroas över sina stjärnors form.

- Det är ju inte så att man lutar sig tillbaka och är lugn, sade Forsell.

I och med de stigande svenska framgångarna i simning växer också kraven. Både inifrån och utifrån. När fjolårets OS-brons på 4x100 m fritt förvandlades till en fjärdeplats på VM var det inte direkt klackarna i taket.

De två stora damstjärnorna, Anna-Karin Kammerling och Therese Alshammar, levde inte upp till Forsells förväntningar.

- Tyvärr var det Anna-Karin och "Tessan" som inte kunde följa upp Johanna (Sjöberg) och "Jossans" (Josefin Lillhage) insatser. Det är klart att det känns oroligt inför "Tessans" 100 m fritt, sade hon.

Att dessutom Lars Frölander i herrarnas lagkapp i måndags inte presterade någon kanontid (48,31) oroade.

- När just dom två inte lever upp till förväntningarna så lutar man ju sig inte tillbaka och är lugn precis, sade Forsell.

Svårt att bromsa

Målsättningen i VM är att förbättra resultatet från OS där det blev ett guld, två silver och ett brons.

- Det här var en medalj vi kallt hade räknat med när vi ställde upp målsättningen. Så det är klart att man är besviken, sade hon.

Therese Alshammar verkade dock inte orolig inför sina individuella simningar. Till SVT-sporten sade hon direkt efter loppet:

- Det kändes mycket bättre nu än i försöken.

Sedan lämnade Alshammar hallen utan att komma till den dagliga pressträffen.

Kammerling - som är sprinter och specialiserad på 50 m - var inte heller orolig för formen.

- Känslan första längden var väldigt bra, men det gick för fort. Jag kan inte öppna så där fort. Men det är svårt när det är första loppet. Man tycker att det går lätt, man känner inte att det går för fort. Det går inte att bromsa, sade Kammerling som mådde rejält dåligt av mjölksyra efter loppet.

Stolpe ut

Kammerling gick ut som tvåa på sista sträckan, var tvåa efter första längden men gick in i väggen efter 75 meter. Hon passerades av både USA och Storbritannien som delade silvret på tiden 3.40,80 efter segrande Tyskland (3.39,58). Sverige och Kammerling var 38 hundradelar från medalj. Josefin Lillhage, som har 200 m som specialdistans, noterade 56,19 på startsträckan, Johanna Sjöberg 54,79, Alshammar 54,58 och Kammerling 55,62.

- Det var tufft av "Jossan" att ta startsträckan. Hon klarade det jättebra. Therese hade jag väntat mig åtminstone sju tiondelar snabbare av, sade Forsell.

Johanna Sjöbergs tid var personligt rekord i lagkapp.

- Jag har aldrig varit under 55 sekunder. Men det var trist att missa medalj. Att bli fyra är inte roligt, det känns som det har hänt flera gånger tidigare. Det var ju samma i förra VM, sade Sjöberg.

Och deppade. Precis som de andra:

- I OS hade vi marginalerna med oss, den här gången var stolpe-ut, konstaterade Anne Forsell.

Frågan är om det blir signifikativt för Sverige i detta VM.

Göran Sundberg/TT