Simning - det är bästa tv-sporten

SPORTBLADET

Utanför fönstret plaskar barnen i Östersjön. Själv sitter jag inomhus och tittar på simförsök och filosoferar: vilken är egentligen den perfekta tv-sporten, vilken är tydligast och lättast att följa i en kameras komprimerade format?

Simsporten bör ligga mycket bra till i denna inofficiella tv-gren. Varje lopp under det nystartade världsmästerskapet i japanska Fukuoka kan stå som exempel.

I simningen finns ytterst få dolda avgörande moment. Inga svar på fotbollens tröjdragningar eller ishockeyns hakningar. Till skillnad från bollsporterna inträffar inga totala omsvängningar. En simmare kontrar inte och totallurar tv-producenten. Inga kantbollar existerar. Exakt elektronik i stället för subjektiva domare.

Helt rätt, vändningarna och starterna är inte helt lätta att exakt följa. Men detta uppvägs av att bara en mycket klantig producent kan göra så vi tittare missar hur loppet ligger till. Från Fukuoka får vi dessutom hjälp av en virtuell "mållinje" som sveper strax före fältet och ytterligare tydliggör läget.

Med en svensk trupp rik på både medaljhopp och glamorösa profiler - Therese Alshammar och Lars Frölander har fått imagekonkurrens av nykomlingen Stefan Nystrand - är det därför svårt att misslyckas som tv-kommentator.

Men det roliga är att SVT-teamet Staffan Lindeborg/Roger Blomquist i det läget inte går på rutin. Tvärtom så blir det allt mer uppenbart att de två hittar något slags överväxel när det vankas stor simsport. När Lindeborg kommenterar simning har han alltid nära till känslor. Då bubblar den eufori som är lika frånvarande när han tacklar viktiga fotbollsmatcher. Märkligt.

VM på VM är rena julafton i tv-rutan

Den närmaste tiden är lilla julafton för alla som gillar täta och komprimerade tv-bilder på individualister som vänder ut och in på sig själva. Efter sim-VM följer som bekant friidrottens VM i kanadensiska Edmonton. Friidrotten är troligen simningens tuffaste motkandidat i den lilla sommar-gallup som inleder denna krönika.

Friidrottsgrenar som 100 meter, höjdhopp och längdhopp är rent av tydligare i tv än i verkligheten. Friidrottens dilemma är att så många saker händer samtidigt på arenan. Här kan en okänslig producent eller kameraman definitivt ställa till det, ett missat hopp kan vara helt avgörande.

Spalten påstår därför efter moget övervägande att simning är den yttersta av tv-sporter. Inte nödvändigtvis roligast, men som tv-sport nästan perfekt.

Nog med flummiga tankegångar. Det viktigaste är att vi är många i tv-sofforna, trots de udda sändningstider som gäller både från Japan och Kanada. Det förtjänar såväl de aktuella idrotterna som de skickliga redaktioner som bevakar dem.

En tönt är nödvändigtvis inte ointelligent. Det borde givetvis tydligt sagts i förra tv-krönikan. Efter rubriken "Johnson är ändå en rätt träig tönt" har åtskilliga fans av Michael Johnson låtit meddela att den ultrasnabbe Eddie Murphy-lookaliken minsann är både IQ-stinn och rolig. Det är fullt möjligt, men i min bok är Johnson även i fortsättningen en rätt så töntig och omständlig träbock. Kom tillbaka Carl Lewis, allt är förlåtet, till och med popkarriären!

Lars Nylin ([email protected])