Frölander inställd på fler medaljer

Han har tagit medalj 17 mästerskap i följd

SPORTBLADET

FUKUOKA

När Lars Frölander på onsdagen hoppar i bassängen för sina första individuella lopp i VM gör han det med vetskapen att han tagit medalj i alla mästerskap de senaste nio åren.

Han är helt enkelt bäst när det gäller.

- Jag har hittat ett upplägg som alltid funkat för mig, säger den svenske simstjärnan.

Foto: Peter Kjellerås
Redo att ta nya medaljer.

För tio år sedan kom en ung och grön talang till EM i Aten och simmade i Sveriges lag i försöken på 4x200 m fritt. Frölander gjorde inte bort sig, men likaledes debuterande förbundskaptenen Hans Chrunak ville vara kall och spara sina bästa kort till finalen. Sverige kom nia i försöken och slogs ut.

Det var Frölanders enda simning i mästerskapet. Och enda gången han inte tagit medalj.

Året efter slog han igenom på OS i Barcelona, simmade sista sträckan på 4x200 m och förde Sverige till OS-silver.

Med den fullträffen inräknad har Frölander totalt simmat i 17 mästerskap i rad och rest hem med medalj varje gång. Snacka om att veta hur man toppar formen!

- Jag tror alltid att jag känt min kropp ganska bra. Jag har hittat min grej, ett grundkoncept för att toppa formen och sedan slipat till den med åren, säger han.

Finslipat med små fartjobb

Under SM i Sundsvall för drygt tre veckor sedan tränade Frölander stenhård styrketräning mellan sina lopp. Sedan började finslipningen för Fukuoka.

- Efter SM har jag tagit det väldigt lugnt. Jag har kört väldigt lite styrka, bara försökt bibehålla och hålla i gång musklerna. I vattnet har jag gjort små fartjobb. I vanliga fall kör man en ganska hård serie på ungefär 800 meter, nu har det varit 200 meter. Allt blir så mycket mindre inför ett mästerskap. Häromdagen körde jag ett träningspass på kanske sammanlagt 600 meter, normalt kör jag mellan 4 000 och 5 000 meter, berättar han i en sval och skön hotellfoajé på svenskbasen Miyako Hotell i Fukuoka.

Utanför är det varmt och klibbigt och i den tidiga kvällen myllrar det av stressade människor som försöker vinna några minuter extra i jakten på det analkande lugnet i hemmet efter en arbetsdag.

Frölander är avspänd, harmonisk och full av självförtroende inför VM.

Hur är formen?

- Det är klart att man alltid vill känna sig bättre, men den känns väldigt bra.

Hur kan du lyckas i varje mästerskap?

- Jag tror också det beror på hur man är som person, jag är ju en tävlingsmänniska. Både fysiskt och psykiskt. Det är nog det som skiljer de bästa från resten.

Aldrig besviken

Har du någon gång varit besviken efter ett mästerskap?

- Nej (tänker en stund)...faktiskt aldrig. 100 m fjäril på OS 1996 (19:e plats) är den enda besvikelsen. Men då hade jag varit sjuk (klorallergi) nästan hela året. Och sedan tog vi silver på 4x200 m fritt och den gången var det vårt stora mål, säger han.

På OS i fjol fick han till sitt livs fullträff när han luggade hemmastjärnorna Michael Klim och Geoff Huegill på guldet på 100 m fjäril. Efter det räknar många experter honom som den bäste svenske simmaren genom tiderna.

Hur känns det?

- Det är svårt att utse sig själv så...Jag har alltid tyckt att det varit svårt att jämföra tidsepoker. Men rent tidsmässigt så är nuvarande epoken den bästa. De som var med för tio år sedan skulle jag ju spöa skiten ur.

Inställd på elva lopp

Frölander har ett stressigt program i Fukuoka. Han ställer upp i tre individuella grenar (50 och 100 m fjäril och 100 m fritt) och ytterligare en lagkapp (4x100 m medley) till den han gjorde i söndags. Går allt enligt planerna kan Frölander få simma elva lopp på fyra dagar med tre lopp per dag torsdag, fredag och lördag. Totalt 13 lopp under hela VM.

- Är man i bra form är det inga problem. Det har jag gjort så många gånger tidigare. Jag är ju inställd på det mentalt också.

På onsdagen är det försök och semifinal på OS-guldgrenen 100 m fjäril som gäller.

Ännu en medaljjakt kan börja för Frölander.

Förmodligen blir den lika framgångsrik som vanligt.

Göran Sundberg/TT