Mattias Sunneborn tog sista VM-platsen

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Längdhopparen Mattias Sunneborn blev siste man in i VM-truppen till friidrotts-VM.

Antagonisten Peter Häggström klarade inte kvalgränsen vid tävlingar i Oslo - och då gäller "Sunnes" medvindshopp på 8.15.

- Det känns roligt att få åka till VM, och nu är det bara att köra järnet, säger han.

Foto: Mattias Carlsson
Mattias Sunneborn

Tisdagen var den sista dagen att nominera truppen till friidrotts-VM i Edmonton.

Förbundskaptenen Ulf Karlsson har haft truppen klar till 95 procent - bara den manliga längdhoppare saknades.

Mattias Sunneborn klarade 8.15 vid tävlingar i Visby förra veckan, dock i kraftig medvind. Därför behövde Peter Häggström "bara" klara VM-kvalgränsen 8.05 för att få åka till VM.

Räknat med VM

På tisdagen fick han absolut sista chansen vid en snabbt ihopsatt tävling i Oslo, där han mötte tre lokala hoppare. Men tre tävlingar på en vecka blev för tufft för Häggström, som fick nöja sig med 7,85 - två decimeter från VM-kvalgränsen.

Därmed får Mattias Sunneborn den åtråvärda VM-platsen.

- Jag har räknat med att få åka, men det var starkt av Häggström att hoppa så bra nu i Oslo, säger Sunneborn när han nås av nyheten.

Inga säkerhetshopp

De två har gjort upp om segrarna under säsongen. Häggström fick hoppa i Europacupen och visade bra form, men det var Sunneborns plötsliga kanonhopp i Visby som avgjorde.

- I Visby var det bara ett enda hopp som det var bra plankträff på, de andra var på plankans bakkant. I effektiv hopplängd hoppade jag över åtta meter, men jag har en bit kvar med tekniken.

VM inleds den 3 augusti och längdkvalet hoppas först den 9 augusti, med finalen två dagar senare.

- Men det blir inga säkerhetshopp där. Jag har varit med på ett antal VM så nu är det bara att köra. Det går inte att vara tveksam, det är inte så många som har hoppat över 8,20 i år, så visst har jag chansen att göra ett bra resultat, säger han.

Niclas Johansson/TT