Rospiggarna mot serieseger

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Rospiggarna ser ut att gå mot seriesegern i elitserien i speedway.

Laget vann seriefinalen hemma mot Masarna med 55-41, tog bonuspoängen och leder nu elitserien med sex poäng med sex omgångar kvar. 7 492 personer såg matchen, årets högsta publiksiffra.

I bottenstriden blev det också mer intressant eftersom Bysarna vann hemma mot Swelux.

Rospiggarna var det mest tända laget i Hallstavik. Framför allt var hemmalaget mycket bättre i starterna och sedan fick gästerna kämpa för att försöka komma ifatt. Masarnas mest lysande stjärna Tony Richardsson hade också problem. Han körde sex heat, vann bara tre av dessa, vilket är färre än normalt.

Rospiggarna tog hand om kommandot direkt och hade en knapp ledning under första delen av matchen. Gästerna kom tillbaka och hade kvitterat till paus, efter tio av de 16 heaten. Då plockade hemmalaget in överväxeln och visade mästarklass. I de tre sista heaten tog Rospiggarna 14 poäng mot Masarnas fyra.

- Vi visste att det skulle bli svårt. Förra året förlorade vi också ganska stort i serien, men i SM-finalen vann vi. Målsättningen för oss är att komma till en ny final och skulle vi möta Rospiggarna igen känner vi oss inte alls slagna på förhand, säger Masarnas assisterande lagledare Kent Richardsson.

Bröt nyckelbenet

Ett avbräck för Masarna kan vara att polacken Miroslaw Kowalik troligen bröt nyckelbenet i Hallstavik och han kan bli borta ett tag.

Bäst i Rospiggarna var Greg Hancock med 13+1 poäng, men hela Rospiggarna visade jämnhet och kommer att bli svåra att rubba när det drar ihop sig till SM-final.

Västervik vann säkert hemma mot Valsarna, 51-45. Smålänningarna tog därmed bonuspoängen och är har ett bra läge inför kampen om en av slutspelsplatserna. För Valsarna, som saknade Rune Holta, ser det allt svårare ut att knipa en slutspelsplats.

Revanschläge

I nästa omgång möter Västervik Masarna på bortaplan. Då får Avestapubliken se kampen mellan Tony Richardsson och polacken Tomasz Gollob. Någon av dessa lär ha revansch att utkräva från lördagens VM-final i danska Vojens.

Smederna hakade också på i toppen genom att vinna enkelt hemma mot Indianerna, 59-37. Bonusen till Smederna som hade fullpoängare i både Peter Nahlin och Billy Hamill. Indianerna har på papperet ett stark lag, men är nu indraget i bottenstriden.

På Gotland vann Bysarna komfortabelt mot Swelux, 57-39, vilket gav fortsatt hopp i bottenstriden. Bysarna hade med Bob Brehl i laget denna match, medan Swelux saknade Rafal Okoniewski, som tog full poäng i senaste mötet. Bysarna är nu bara en poäng efter Kaparna som förlorade bortamatchen mot Kaparna.

TT