Viktig seger för Halmstad i kväll

SPORTBLADET

STOCKHOLM

Halmstad vann med 2-1 (1-1) borta i Dublin över Bohemians FC i den första matchen i den andra kvalomgången till Champions League.

Foto: Ulf Nylén
Matchhjälten Stefan Selakovic.

Nu är HBK på väg in i Champions League, slutspelet med de många miljonerna i potten - och snart väntar sista hindret, två matcher mot belgiska Anderlecht, hallänningen Per Zetterbergs förra klubb.

För inte kan väl HBK missa i returen mot Bohemians hemma på Örjans vall kommande onsdag?

Vad säger tränaren, Tom Prahl?

- Sakta i backarna. Bohemians är ett bra lag.

Försiktig, jo - precis som övriga i Halmstadslägret, som tog det behärskat lugnt i omklädningsrummet efter segern i Dublin.

"Klassiskt brittiskt"

- Med facit i hand var det rätt så lätt. Bohemians spelade klassiskt brittiskt, intensivt men ändå med passningar längs marken. Min lobb, ja - den satt i ryggmärgen, sade matchvinnaren Stefan Selakovic till TT på telefon från omklädningsrummet.

Irländarna var inte lätta att tas med. Bohemians FC tryckte på, och det var som Halmstads tränare Tom Prahl sade före matchen:

- Ett bra lag, ett lag med idéer.

Bohemians hade två jättechanser före pausen, men HBK-målvakten Håkan Svensson var pigg och bäddade för en fortsatt tillvaro i kvalet till Champions League även efter nästa veckas retur på Örjans vall.

Selakovic fälldes

Bohemians tog ändå ledningen efter 24 minuter, en kalldusch för HBK som den intensive Glen Crowe öppnade kranen för. Han bara tryckte in bollen i nätmaskorna.

Lika pigg och alert var Stefan Selakovic när han kom fri och rundade irländarnas målvakt för att skicka in bollen i målet. Men Selakovic fälldes, och mittbacken Tommy Jönsson steg fram för att slå straffen en halvtimme in i matchen.

Jönsson satte kvitteringen, 1-1, lika säkert som han hittills klarat straffsparkar för Halmstad.

Kall lobb

Över 4 000 tusen satt på läktarna på den lilla, intima arenan i Dublin. Det var fullsatt, och i pausen irländsk musik, medryckande folksånger. Vädret sommarljummet, grått men behagligt för spelarna.

Bohemians var hetast - i den första halvleken.

Sedan tog HBK över, och irländarnas intensiva anstormning bedarrade.

Efter en passning i djupled, en sådan som skär genom motståndarnas försvar som kniv i varmt smör, kom Halmstads segermål. Passningen ordnade veteranen Torbjörn Arvidsson, målet fixade Stefan Selakovic med en fräck lobb över Bohemians målvakt.

Det innebar stor fördel HBK inför returen på Örjans vall kommande onsdag.

TT